Lluita a les Terres de l'Ebre contra l’explotació sexual

Creen un circuit per prevenir i erradicar possibles casos de violència sexual entre dones i xiquetes del territori

04 junio 2019 16:08 | Actualizado a 05 junio 2019 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La directora de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Ramon, acompanyada de la coordinadora territorial de l’ICD a l’Ebre, Carme Valls, va presentar ahir a la Delegació del Govern el Circuit d’acció davant de les víctimes de tràfic d’essers humans amb finalitats d’explotació sexual de dones i xiquets per a les Terres de l’Ebre.

L’objectiu és donar a conèixer a totes les persones professionals implicades els recursos existents  i els procediments a seguir en detectar-ne un possible cas.

Aquest circuit ha estat elaborat i consensuat entre les persones membres de la Comissió Tècnica del Circuit de les Terres de l’Ebre per a l’abordatge de la violència masclista, les entitats especialitzades, i les persones representants de les cossos de seguretat. El tràfic d’éssers humans és una greu violació de drets humans, un delicte i una manifestació de violència masclista tal i com recull la llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Així, a l’Ebre hi participen professionals de la salut, de l’ensenyament, dels serveis socials, Creu Roja... A més de per suposat els cossos de seguretat.

«En el cas de les Terres de l’Ebre s’ha enfocat més en l’explotació i les agressions sexuals més que en el tràfic d’humans», va explicar la directora territorial Carme Valls. «Tenim una població susceptible. Tenim prostíbuls, dones a la carretera, pisos amb dones... Si tenim tot això, pot haver tràfic».

A nivell tècnic, aquest circuit mantindrà una reunió anual amb l’objectiu de compartir la informació sobre l’atenció dels casos i valorar el seu abordatge. L’ICD podrà convocar aquesta taula a instàncies de qualsevol de les institucions o entitats integrants del circuit i també en cas d’urgència, i serà la institució referent per a dotar de formació especialitzada els i les professionals que hi treballen.

Així, cada servei aportarà les seues dades per tenir cada any tots els casos i el que s’ha fet, i veure si el circuit ha funcionat. La directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Ramon, va explicar que l’objectiu és «fer aflorar una realitat existent i poder donar una resposta a les víctimes». 

Abans de tot plegat, però, s’ha format els professionals. Per facilitar les eines i els coneixements necessaris per iniciar el funcionament d’aquest circuit el passat mes de febrer l’ICD va oferir un curs sobre diferents formes d’explotació adreçat al personal tècnic que en algun moment pot detectar aquestes situacions.

La directora de l’ICD ahir també va presidir una reunió de coordinació amb les responsables dels diferents Serveis d’Informació i Atenció a les Dones.

Comentarios
Multimedia Diari