Lluita contra les larves dels mosquits als arrossars del Delta

A partir de la setmana que ve, el COPATE realitzarà la tercera tongada de l’estiu en 1.200 hectàrees

02 agosto 2019 21:00 | Actualizado a 03 agosto 2019 16:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) iniciarà el tercer tractament dirigit a les larves dels mosquits dels arrossals. Aquest és el darrer dels tres programats per a la campanya del 2019 i es desenvoluparà la setmana que ve. Com cada any, els tractaments comencen als volts de Sant Joan i se’n planifiquen tres tandes, seguint el cicle de l’arròs, fins a mitjans d’agost.

Els arrossars són el conreu majoritari al Delta de l’Ebre amb aproximadament 22.000 hectàrees, aquestes zones humides i de gran vegetació són idònies per desenvolupar-se dues espècies de mosquits; l’Anopheles atroparvus i el Culex modestus. Els tractaments són desplegats a través d’avionetes, les quals s’encarreguen d’arruixar els arrossars que envolten els nuclis de població del delta de l’Ebre. Fan els tractaments amb BTI per controlar les poblacions de mosquit que hi proliferen durant aquesta època. «És important remarcar que els tractaments de mosquit es fan contra les larves, ja que contra els mosquits poca cosa podem fer», explicava Raül Escossa, tècnic del COPATE.

Les zones d’actuació

Els treballs s’inicien a l’hemidelta esquerre, a les zones de l’Ampolla-Camarles, l’Aldea, Deltebre i Riumar, per passar a l’hemidelta dret, on es faran les zones d’Amposta, els Eucaliptus, el Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Sant Carles de la Ràpita. En total 2.100 hectàrees d’arrossars. Segons Escossa, un dels tècnics encarregats del projecte, «encara és massa d’hora per determinar quina ha sigut la importància de les larves de mosquits als arrossals aquest 2019» i afegia «nosaltres quantifiquem les dades a l’octubre, quan ja no hi ha mosquits, fer-ho abans no tindria cap sentit». Aquest estiu, hi ha una sèrie d’elements que no semblen evidenciar una baixada dels mosquits als camps d’arròs. Per una banda, trobem el baix cabal del riu, factor que contribueix a l’augment de macròcits; per l’altra, hi ha el problema del llapó als canals de reg, sumant-lila gran repercussió que està tenint la mosca negra. Però com explicava Escossa, «no podem englobar-ho tot, hi ha molts de tipus de mosquits i cada zona del Delta té unes singularitats».

Els pagesos del Delta, però, sempre han fet front als mosquits dels camps d’arrossos, «jo recordo al meu avi posant-se els calçons, una camisa de lli i un barret, per tapar-se tant del sol com dels mosquits» recordava Núria Ferré. D’això ja farà quaranta anys i la problemàtica ja era latent. «Els mosquits mai te’ls trauràs de damunt, però és normal, són zones d’aigües dolces i estancades», sentenciava Francisco Roiget, arrossaire d’Amposta. Tot i que, òbviament, tot allò que la ciència pugui facilitar «benvingut sigue», replicava el pagès.

Un 2018 «intens»

Segons l’informe de fi de campanya del COPATE del 2018, des del 2017 la superfície de focus actius al Delta ha passat de 1.068 hectàrees a 1.619. Aquest augment suposa un increment del 51% amb només dos anys. Això és degut fonamentalment a focus apareguts a Calaixos de Buda, a la punta de la Banya i a la gestió hidràulica de la finca de Bombita. El nombre de tractaments, doncs, es va veure incrementat en un 48% de 471 el 2017 a 697 el 2018. Tot i que cal remarcar que la campanya del 2018 va estar acompanyada pels cabals extraordinaris al riu amb valors fins a 1.000 m3/s.

De moment, només podem esperar a la tardor per analitzar si aquest increment és una realitat o només va ser l’excepció.

Comentarios
Multimedia Diari