'L’obra de l’artista serveix per denunciar'

Fins al juliol es veuran obres sobre els articles 9 i 10 de la Declaració dels Drets Humans

02 mayo 2019 09:43 | Actualizado a 06 mayo 2019 09:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dissabte, dia 4, la Biennal d’Art de Corbera d’Ebre deixarà en segon pla les obres pictòriques i esculturals per acollir espectacles escènics. La intenció de l’esdeveniment és interactuar amb les diferents disciplines artístiques i no deixar-ne cap de banda. Aquestes activitats estan dins del projecte NILAK, que vol apropar les arts escèniques contemporànies en aquelles comarques catalanes que no tenen teatres. Així doncs, la dansa contemporània, el cabaret i el circ inundaran els carrers del vell poble. 

«Ningú no pot ser arrestat, detingut ni exiliat arbitràriament». I també: «Tota persona té dret, en règim d’igualtat, que la seva causa sigui portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial; el qual decidirà tant sobre els seus drets i les seves obligacions com sobre el fonament de tota acusació adreçada contra ella en matèria penal». Aquests són fragments dels articles 9 i 10 de la Declaració de Drets Humans. El leit motiv de la VI Biennal de Corbera d’Ebre. Esdeveniment que certs artistes de diferents àmbits de creació artística i de totes nacionalitats amb l’objectiu d’interpretar a la seva obra aquests drets fonamentals.
No és una coincidència que s’hi hagin escollit els articles 9 i 10, ja que, com explicava el president de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, José Antonio, «busquem sempre lligar temàtiques d’actualitat amb els Drets Humans que sistemàticament s’estan trepitjant i vulnerant». 

I és que la VI Biennal d’Art busca establir un paral·lelisme entre els polítics presos i els exiliats pel procés amb la finalització de la Guerra Civil, tot just fa 80 anys. Perquè, com explicava Antonio, «el final de la guerra no va suposar l’arribada de la pau», sinó que va suposar el llarg i cru exili per a moltes famílies, que varen haver d’abandonar la seva casa per preservar la seva vida i mantenir també, la seva llibertat. «Solem lligar l’actualitat amb els drets humans i enguany ens va semblar adient proposar aquests articles», explicava Antonio. 

A la mostra s’estableix un paral·lelisme entre els exiliats pel Procés i per la Guerra Civil fa 80 anys

Tot per lligar «una referència històrica a una situació ben actual». I és que com molt bé sentencien els historiadors «la història es repeteix» i per això, sempre és adient donar un cop d’ull al nostre passat per entendre el present. A banda, el president de l’Associació del Poble Vell de Corbera, afegia: «L’obra de l’artista serveix per denunciar». I quin millor lloc per denunciar els abusos del poder cap al ciutadà (siguin els polítics presos actuals, siguin els exiliats de fa 80 anys) que en l’antic poble de Corbera d’Ebre, municipi que durant la Guerra Civil espanyola va trobar-se al bell mig del cor de la batalla de l’Ebre, la qual va ser la més dura, sagnant i decisiva de tota la guerra. Cent quinze dies d’enfrontament que varen culminar amb la mort d’una tercera part de la població i el bombardeig indiscriminat a tot el poble. Una massacre a l’estil de Guernica, però, en aquest cas, més prop de casa nostra i menys conegut perquè no totes les ciutats destruïdes compten amb un quadre de Picasso.

Els artistes seleccionats 

La Biennal d’Art compta amb 24 obres de múltiples disciplines des de pintura, escultura, instal·lacions o fotografia. Tot i que «aquesta mostra no té cap caire competitiu», explicava Antonio, sinó que mira de ser un nucli de germanor. A més a més, «com a novetat tindrem un diorama que es titula La fugida, que està inspirat en el patrimoni històric del Poble Vell ofert per una associació pessebrista de Sabadell». 
Pel que fa als artistes exposats, Antonio ha marcat que cadascú d’ells «té una personalitat artística molt destacada» i que més enllà de participar-hi artistes ja consagrats, hi ha també molts ‘debutants’ que per primera vegada presenten la seva obra a la Biennal d’Art.

En les cinc edicions anteriors, alguns artistes han cedit les seves obres a través de donacions. Una de les obres més destacades és la de l’artista Pilar Segura, que ha exposat a París, Nova York o Barcelona. I rebrà enguany un homenatge per la seva trajectòria.

Comentarios
Multimedia Diari