L’obra del Trabucador aporta un terç de la sorra perduda

L’actuació compta amb l’assessorament de la Universitat Politècnica i el Parc Natural del Delta

17 mayo 2020 09:29 | Actualizado a 19 mayo 2020 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’obra d’emergència per restaurar la barra del Trabucador afectada pel temporal Glòria s’està executant per part del servei de Costes de l’Estat amb l’assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Divendres, el Cap de Costes a Tarragona, Toni Espanya, va mantenir una reunió sobre el terreny amb els experts de la UPC Agustín Sánchez-Arcilla i Vicenç Gràcia, així com el director del Parc Natural, Francesc Vidal, a més de tècnics de la Taula de Consens pel Delta, el Ministeri de Transició Ecològica, les empreses constructores, i de l’empresa de seguretat i seguiment ambiental. 

Es van valorar els treballs que es porten a terme al Trabucador empresos aquesta setmana per a la restauració parcial de braç. El primer objectiu passa per unir les dues parts per permetre la sortida dels vehicles que es van quedar atrapats divendres 8 de maig pels efectes de la llevantada i la pujada sobtada d’uns 40 centímetres del nivell del mar. Després procediran a eixamplar el braç fins una amplada mitjana de 50 metres, al llarg d’uns 3 quilòmetres. 

Els treballs tenen un termini de dos mesos i un pressupost de 700.000 euros, esdevenint la principal actuació ‘o en marxa per reparar els danys del Glòria al Delta de l’Ebre. Segons detallen al Diari fonts del ministeri, l’objectiu és aportar de 150.000 a 200.000 metres cúbics de sorra per refer la barra desapareguda sota l’aigua, el que suposa només un terç del total de la sorra que es va desplaçar arran del temporal Glòria, i permetre així accelerar el procés que portaria al restabliment de la barra de forma natural, i que sense aquesta actuació es podria allargar durant mesos i fins i tot anys. 
La sorra es porta des de punts de l’interior de la badia dels Alfacs on es va acumular, a una distància màxima d’un quilòmetre. Així, s’ha dut a terme un estudi previ de barimetria.

Des del Ministeri es destaca que el principal motiu per restablir la barra del Trabucador és ambiental, ja que l’actual situació de connexió directa amb el mar obert suposa perjudicis per a diverses espècies, com ara les nacres (protegides), per les diferències de salinitat entre els dos espais. 

Més enllà de l’àmbit ambiental, l’obra també permet refer el camí que dona accés a les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, i que l’empresa Infosa ha renunciat a executar després que s’hagi trencat fins a en tres ocasions des de finals de gener. 

Més obres
La Direcció General de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica va decidir a finals d’abril aixecar la suspensió temporal acordada el passat 16 de març de les obres d’emergència a tot el territori espanyol amb motiu de la declaració de l’estat d’alarma. A la demarcació de Tarragona la inversió és de 3,5 milions d’euros. Els treballs dirigits des del Servei Provincial de Costes van començar la setmana passada amb cincs empreses adjudicatàries distribuïdes per tot el litoral. Tenen dos mesos de termini i la previsió és que a finals de juny estigui tot executat. 

A les Terres de l’Ebre cal destacar que ja s’ha pogut tancar novament la gola oberta als Calaixos de Buda, que com en el cas del Trabucador ha partit diversos trencaments des del gener; s’ha arranjat el camí de servei de la badia del Fangar, i s’ha dut a terme un apantallament per protegir els camps en un tram de litoral de Deltebre. A més, s’estan executant les obres de reparació de la platja de l’Arenal i les Avellanes a l’Ampolla, així com l’extracció de la sorra acumulada a les passarel·les de la platja de Riumar. 

Esperant el pla
Tot plegat, en el cas del Delta, a l’espera del pla estratègic que prepara l’Estat i que vol acordar amb la Generalitat i el territori (a través de la Taula de Consens pel Delta), amb mesures a mitjà i llarg termini per protegir aquest entorn i garantir la seva supervivència. 

Oposició del grup Ecologistes en Acció a les obres d’Infosa

Ecologistes en Acció de Catalunya ha mostrat la seva oposició a la restauració de la barra del Trabucador duta a terme per part de l’empresa Infosa de forma urgent, i que actualment es troba aturada. Tal i com ja va informar el Diari, aquestes obres estan sent ara investigades per la justícia per determinar si es va produir algun delicte ambiental, en concret per l’extracció de sorra puntual d’una zona no permesa. 

Des d’Ecologistes en Acció, per la seva banda, també es plantegen presentar una demanda. Consideren que la rapidesa amb la qual s’ha actuat des de l’administració en l’atorgament dels permisos per reparar la Barra del Trabucador, comporta que molt possiblement no s’hagi respectat el marc jurídic establert per la legislació per a l’elaboració d’aquests projectes, on l’avaluació d’impacte ambiental i l’avaluació ambiental estratègica «no han estat executades per part de promotor del projecte o, almenys, no es troben a disposició d’informació pública, acció que incompliria amb l’obligació jurídica d’informació pública i la funció de l’administració com a garant de la protecció de l’entorn». Així, lamenten que s’hagi «prioritzat els interessos d’una empresa privada», la gestora de les salines, «enfront els ambientals». 

Segons els ecologistes, el Trabucador pateix reiteradament de trencaments, de manera que «el problema és més profund que els successos d’aquests últims mesos». «A més de la transformació de l’istme per deriva litoral (onatge i corrents del mar Mediterrani que remouen sediment), el Delta és un embornal de sediments procedents de l’Ebre. Aquests sediments han disminuït progressivament amb el pas el temps, a causa de la retenció d’aquests per les preses i els embassaments, que han retingut bona part dels sediments que havien de nodrir la desembocadura», remarquen. 

Comentarios
Multimedia Diari