L'oli: el cultiu planer per excel·lència

Santa Bàrbara s'endinsa en la XXI Fira de l’Oli de Santa Bàrbara 

19 noviembre 2017 16:18 | Actualizado a 21 noviembre 2017 19:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per als planers, significa la segona gran festa de l’any o les festes d’hivern. És un esdeveniment que senten molt propi i que esperen que arribe cada any, com un particular Nadal, amb renovada il·lusió. Des de divendres i fins avui Santa Bàrbara es troba immersa en la XXI edició de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç. 

L’element fonamental de la fira és l’oli, ja que Santa Bàrbara està envoltada d’oliveres i té molta tradició pagesa: és el cultiu per excel·lència. La fira esdevé durant tres dies l’aparador per als productes de les Terres de l’Ebre, especialment per a l’oli novell acabat de sortir dels molins i per als cítrics de temporada.

Enguany hi ha una quarantena d’estands, a més d’una dotzena de tallers amb maquinària agrícola. Per tota la zona esportiva del municipi es troben també fins a una trentena de parades amb bijuteria, roba i gastronomia local. 

A més de concursos i activitats per als petits, es fan passejades amb carro i cavall que porten els visitants al Museu Àngel Fibla i al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. El conjunt resultant és tot un espai delimitat ple d’atractius, de vida i soroll, on grans i joves celebren les tres jornades d’aquesta segona festa major.

Avui la fira estarà oberta fins a les 21 hores, amb una prèvia ballada i cantada de jotes i una exhibició de doma a la tarda. La fira arriba a la fi avui, però no així les Jornades Gastronòmiques que l’acompanyaven. Fins al proper 30 de novembre, els planers i visitants poden gaudir dels menús que ofereixen cinc restaurants.

Greu sequera
Durant tot el cap de setmana, aquesta població interior ha esdevingut el punt de trobada del sector oliverer de les Terres de l’Ebre, i especialment del Baix Ebre i el Montsià, en plena campanya de recol·lecció. Inma Regolf, de la Cooperativa de Sant Gregori de Santa Bàrbara, explica que la fira és «una cita obligada» i que ells hi participen des del primer any. Aquesta cooperativa, juntament amb les de Mas de Barberans, Ulldecona, la Galera i Camarles, comercialitzen l’oli Acomont. Des de la cooperativa expliquen que la producció d’enguany no serà gaire potent. «Trobo que ja fa anys que plou molt poc. L’any passat va haver-hi molta sequera i enguany també ha fet molta calor. Serà de qualitat però es reduirà la producció», explica.

Així mateix opinen des de Montebre SCCL, que també participen a la fira des dels inicis. Isabel Casadó calcula la producció d’enguany en una reducció d’un 40% respecte a una bona campanya. «Estem tenint un rendiment molt baix, la quantitat d’oli de l’oliva és molt baixet. L’olivera és un arbre agraït i resistent, però tot i així arrosseguem dos o tres anys de sequeres importants», comenta.

A la fira també es pot trobar La Taula del Sénia, que ofereix una exposició de les 13 marques d’oli d’olives mil·lenàries que promociona. Cada marca correspon a un molí o un productor diferent, havent-hi així no només de les Terres de l’Ebre com la Galera, Ulldecona o Godall, sinó també de Traiguera, la Jana o Sant Mateu. Tots els olis són de la varietat farga, amb l’atribut principal d’un grau d’acidesa molt baix i un toc afruitat. La tècnica i biòloga de la Taula del Sénia, Alba Sauch, valora que cada cop el client és més conscient d’un oli que té al darrere una llarga història. «A part del gust, crec que cada cop es valora més el procés que té al darrere cada oli i el tractament de les seues olives», apunta.

Comentarios
Multimedia Diari