L’onada de calor amenaça la producció de musclos al Delta

El sector aqüícola està pendent dels efectes de les altes temperatures de l’aigua del mar, excepcionals per un mes de juny

19 junio 2017 19:00 | Actualizado a 17 noviembre 2017 17:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els aqüicultors del Delta de l’Ebre es troben molt pendents de la producció de musclos, amenaçada per unes temperatures de l’aigua del mar excepcionalment altes,  just en la setmana de major demanda i comercialització coincidint amb la revetlla de Sant Joan. L’onada de calor dels darrers dies ha incrementat la temperatura de l’aigua, situant-la de forma excepcional pel mes de juny al voltant dels 28 graus a les badies del Delta, la xifra a partir de la qual -si es manté en el  temps- es comença a produir la mortalitat de la producció. 

«Des de la setmana passada ens trobem amb temperatures de l’aigua uns 4 graus per sobre de la mitjana dels darrers deu anys  en aquesta època al Fangar i els Alfacs, i la calor no afluixa»,afirma Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre(Fepromodel). 

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la temperatura de l’aigua en platges com la de Garbí, a la badia dels Alfacs a Sant Carles de la Ràpita, rondava aquest dilluns els 28 graus, com també en diversos punts del Fangar. «De moment no hem rebut encara l’avís d’alerta de l’Institut de Recerca i  Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita, però ja estem molt pendents de l’evolució dels musclos a les batees», detalla Bonet. ¡

Els musclaires del Delta estan acostumats a episodis de mortalitat per la calor, però la majoria es produeixen al mes d’agost, i no al juny, quan encara no hem entrat oficialment a l’estiu. 

Sense anar més lluny, l’any passat hi va haver el darrer episodi, quan les altes temperatures de l’aigua  i la falta d’oxigen a partir del 30 de juliol van matar la producció que quedava per collir i tota la cria de musclo que creixia a les badies. Un fet que ha obligat el sector a buscar la llavor d’aquesta campanya a fora, amb  importacions d’Itàlia. 

Els aqüicultors estaran atents a  la meteorologia de les properes setmanes, esperant que es puguin produir  tempestes que refredin l’ambient o vent de dalt, que permet la regeneració de l’aigua entre les  badies i el mar obert. «Només podem esperar i que la situació millore, perquè la majoria de productors no han assegurat enguany la collita», afirma al Diari  el gerent de Fepromodel. 

Punta de demanda per la revetlla de Sant Joan

 Justament aquesta setmana es produeix el màxim de la demanda anual de musclos del Delta, per la revetlla de Sant Joan. Les comandes a l’àrea de Barcelona es doblen i es fan degustacions de promoció als mercats de l’àrea metropolitana. El segon punt àlgid de demanda anual és per les festes d’agost, però en aquella època ja no queda tanta producció, segons detallen des de Fepromodel. 

Entre les badies als Alfacs i el Fangar enguany es preveu produir al voltant de 3,5 milions de quilos de musclos, si se supera aquest episodi i no hi ha nous problemes. 

Comentarios
Multimedia Diari