L’oposició de Tortosa creu que la qüestió de confiança estava «premeditada»

Movem Tortosa i la CUP valoren que si la moció no prospera, quedarà en mans d’ERC la possibilitat de formar un govern municipal alternatiu amb Jordi Jordan com a alcalde

03 enero 2022 18:50 | Actualizado a 04 enero 2022 12:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va anunciar la convocatòria d’una sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament demà per debatre una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos. L’alcaldessa, acompanyada dels portaveus dels grups municipals que conformen el govern (Junts per Tortosa i PSC), va fer l’anunci poques hores després que tots els grups de l’oposició votessin en contra de la proposta de pressupost per al 2022 que el govern municipal va portar a aprovació al plenari.

L’alcaldessa va explicar que ha pres aquesta decisió «per responsabilitat» i perquè està convençuda que la proposta de pressupost elaborada pel govern municipal és «la que necessita la ciutadania» per afrontar el context de pandèmia.

Per a l’oposició, l’arribada de la qüestió de confiança estava «premeditada». El portaveu Jordi Jordan del primer grup de l’oposició, Movem Tortosa, considera que «la senyora Roigé en cap moment ha volgut negociar als pressupostos cap proposta de l’oposició, era teatre; no hi ha ni una sola proposta de cap grup i això demostra que ho ha fet conscientment i el que volia era arribar a aquest escenari: plantejar una moció de confiança i acabar-los imposant».

A ERC sí va sorprendre l’anunci fet per Roigé. El seu portaveu Xavier Faura explica que «al ple del pressupost era el moment d’anunciar-ho, i no va dir res. O bé està d’acord un altre grup de l’oposició, ignoro qui, o bé un cop més Roigé vol passar el rodet i no té ganes de negociar. Des d’ERC votarem que no a la qüestió de confiança».

El portaveu de Ciutadans Miquel Albacar ha declarat que es tracta «d’una demostració més de la incapacitat que té l’alcaldessa de negociar i arribar a consensos amb l’oposició i demostra la debilitat del govern format per Junts i el PSC». «Des de Ciutadans, amb l’objectiu de poder abstindre’ns als pressupostos, li vam proposar que sigui proactiva en la construcció d’un nou hospital de referència i pose una partida de 500.000 euros als pressupostos per l’adquisició dels terrenys. Però ni ella ni el seu soci de govern, el PSC, volen incorporar propostes sinó que volen imposar un model de ciutat que no compartim. Mentre l’alcaldessa no pensi més en la gent de Tortosa i de totes les Terres de l’Ebre que en ella mateixa no li donarem suport».

Per al portaveu de la CUP Sergi Arnau, «la negociació del pressupost ha sigut un teatre, no hi ha hagut cap intenció real de negociar, ja es va evidenciar l’altre dia: no es van acceptar cap de les propostes de cap grup de l’oposició. Ja estava premeditat per tal daprovar-los per la porta del darrere».

Si la qüestió, com sembla, no s’aprova demà, des de Movem Tortosa exploraran la possibilitat de formar un govern municipal alternatiu assumint l’alcaldia, una decisió que reconeixen que està en mans d’ERC, i al qual la CUP no descarta donar suport si exclou Ciutadans. «L’oposició som 11 regidors, estem oberts a negociar la configuració d’un govern amb Movem i ERC, però això està en mans d’ERC, que fins a data d’avui no ha volgut fer un govern amb el nostre grup, deixant que Roigé continue. Si ERC mostra voluntat, es podrà formar un govern. Si no, es demostrarà un pacte entre Roigé i Faura perquè tot continue igual», valora Jordan.

Per a Faura les coses no són tan senzilles: «la moció de censura és difícil per una qüestió aritmètica. Hauríem de jugar amb el PSC. Nosaltres volem un govern establer per fer créixer la ciutat, i serà difícil si no tenim majoria», declara. Per a Ciutadans és encara aviat per valorar aquest escenari. «Nosaltres treballem per aconseguir un nou hospital. Si hi ha un alcalde alternatiu que ho lidere, ho podrem recolzar», insisteix.

«Des del principi del mandat ja vam dir que entenem que el canvi de govern és necessari i ens vam oferir per a votar un nou govern amb Movem i ERC. Entenem que la decisió està en mans d’ERC, que no ha fet el pas d’intentar formar un govern alternatiu. Per la CUP no serà que no hi haja un canvi de govern a Tortosa, sempre que Ciutadans no estiga al govern», considera Arnau.

Comentarios
Multimedia Diari