L’oposició, menys el PSC, tomba els pressupostos de Tortosa

 Per primera vegada a Tortosa, el govern no obté el suport per aprovar el pressupost, amb 10 vots a favor i 11 en contra

31 diciembre 2019 10:20 | Actualizado a 05 enero 2020 16:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La majoria del plenari de l’Ajuntament de Tortosa va rebutjar ahir a la tarda el pressupost per al 2020 plantejat pel govern de Junts per Tortosa, en minoria, que només va rebre el suport del PSC. 

L’alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé (Junts per Tortosa) va definir els pressupostos com una sèrie «d’accions pensades per donar resposta a la ciutadania i per generar activitat econòmica a la ciutat». El regidor d’Hisenda Fernando Saporta va fer una enumeració de les accions, i el va valorar com un pressupost «racional i que millorarà la qualitat de vida de tots els tortosins», i «que no incrementa la pressió fiscal alhora que permet reduir l’endeutament».

El pressupost rebutjat és de 34,6 milions d’euros, amb l’ampliació del teatre-auditori Felip Pedrell com a principal inversió. El pressupost general de Tortosa per a l’any que ve arriba als 71 milions d’euros si als comptes de l’Ajuntament se sumen també els de les societats Tortosasalut, Gesat o Tortosasport, entre d’altres, que representa un 0,95% més que el del 2019. El capítol d’inversions és de 4,4 milions d’euros. La principal obra prevista l’any que ve és l’ampliació del Felip Pedrell, amb 1,75 milions d’euros. També destaca l’ampliació del Museu de Tortosa, amb una nova sala dedicada als artistes locals, una actuació a la qual es preveuen destinar 385.000 euros. Entre les inversions que es plantegen hi ha també la museïtzació de la plaça de davant la catedral (373.000 euros); la redacció del projecte del pavelló esportiu del barri del Rastre (100.000 euros) o l’habilitació  d’un aparcament als terrenys d’Adif (198.000 euros). La millora de la via pública és també un eix important, amb un pla de millora de les voreres (130.000 euros). 

El pressupost es va rebutjar, amb 10 vots a favor i 11 en contra. «Són uns pressupostos continuïstes, sense canvis en els últims 13 anys, i s’han elaborat com si Roigé governés en majoria. Continuen en un model d’obres faraòniques que no s’han consensuat amb la resta del ple. S’han elaborat de forma unilateral», va declarar el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan. «No s’ha reunit cap vegada amb nosaltres, i ens han tractat amb menyspreu. A Movem, ni aigua. Però també votem en contra per l’emergència social que viuen moltes famílies i l’índex d’atur elevat, malgrat que perdem població. Pensem que encara hi ha molt a fer».

El portaveu d’ERC-Tortosa Sí Xavier Faura, per la seua banda, va valorar que la majoria de les inversions no són prioritàries i va reclamar més pressupost per al manteniment de les voreres, l’eliminació de barreres arquitectòniques i l’enllumenat i la neteja. . «Rebutgem el pressupost municipal perquè no aborda les actuacions prioritàries com són la rehabilitació de les muralles, el nucli antic, l’arranjament de voreres, l’enllumenat o la construcció d’una llar d’infants municipal», va valorar. «No estan ben resoltes moltes qüestions, d’entre les quals destaquem la gestió de Tortosasport, amb un increment de costos del personal, i l’assignació de les subvencions». 

El pressupost sí va rebre els vots a favor dels tres regidors socialistes, com ja s’havia anunciat. «Hem vist un canvi d’actitud. Aquest pressupost ha tingut present que la ciutat ha d’avançar i demostra millor gestió d’inversió i ingressos. Nosaltres no aturarem el futur de Tortosa», va valorar el portaveu Enric Roig.
Nou escenari
L’abstenció de Ciutadans hagués pogut precipitar l’aprovació dels pressupostos, però el seu portaveu, Miquel Albacar, va anunciar el seu vot en contra. Afirmà que la proposta del govern no destina suficients recursos al manteniment de la via pública i a la millora de la qualitat de vida i va criticar que es reduís poc l’endeutament. Amb la intervenció d’Albacar es van desencadenar diverses acusacions de mentir, i l’alcaldessa Meritxell Roigé va afirmar que la decisió que Ciutadans votés contra els pressupostos es va prendre des de Barcelona.

Finalment el portaveu de la CUP Xavier Rodríguez va destacar la «manca de polítiques d’igualtat, de joventut, de sostenibilitat o de gestió forestal», així com la «inexistent partida per retirar els símbols franquistes». «No podem votar a favor perquè els pressupostos no encaren els problemes que té Tortosa, no plantegen un canvi de ciutat ni perspectives econòmiques. Per exemple: es millora la via pública del casc antic, però les cases continuen buïdes».

Així, per primera vegada en molts anys, el govern de Tortosa no ha pogut aprovar els pressupostos i caldrà estar atents dels esdeveniments dels propers dies.

L’alcaldessa Meritxell Roigé va acusar els grups que han votat en contra del pressupost de no fer cap proposta alternativa. «Els interessos de partit han superat els de la ciutat, avui és un dia trist. És fer mal perquè sí i posar pals a les rodes. Però no ens quedarem sense governar i seguirem treballant», va concloure l’alcaldessa.

En conjunt va ser un ple inacabable, vergonyosament amenitzat pel repartiment de retrets entre uns i altres que fregaven els afers personals i amb escenes de lectures de correus personals i converses de Whatsapp. Les rèpliques van tenyir-se d’un to brut de baixesa política, farcides de detalls i pica-baralles puerils que no importen a la ciutadania, indignes d’una ciutat de l’alçada de Tortosa.
 

Comentarios
Multimedia Diari