L’orgull rapitenc pren el carrer amb la festa Orígens

La Ràpita celebra fins avui un cap de setmana de recreació històrica i activitats per reivindicar els seus orígens pagesos i mariners de principis del segle XX

10 octubre 2021 15:01 | Actualizado a 10 octubre 2021 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

l’orgull rapitenc treu pit aquest cap de setmana amb la festa Orígens. I ho fa d’una forma esperada després de l’aturada de l’any passat, per recordar els orígens mariners i pagesos d’inicis del segle XX, l’essència del municipi i la seua identitat, el moment en què, d’alguna manera, la Ràpita es va fer poble.

Fins avui, l’edició d’enguany aposta per una oferta musical de qualitat que va començar el divendres a la nit amb el concert de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries acompanyats de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca. Ahir dissabte va ser el torn per a la formació gallega Leilía, un grup de sis dones de música tradicional gallega. I finalment avui a la nit, la clausura de la festa anirà a càrrec de Pep Gimeno Botifarra.
Tots els actes, concerts i activitats estan marcades per la normativa Covid vigent, que comporta les reserves prèvies, compra d’entrades i controls d’aforament.

Les tavernes a peu de carrer, però, enguany tornen a la festa, i precisament aquestes tavernes han servit de punt de trobada per a amics i familiars, per a reunir-se i celebrar aquest cap de setmana viu i ple d’alegria, després d’un any tan complicat per a tots.

Ballades de gegants, cinema mut, competicions de força, saltades popular, vermuts musicals, batudes d’arròs, curses de sacs, regates de muletes o recitals de poesia són algunes de les activitats que s’estan vivint aquest cap de setmana.

Una de les interessants propostes també ha sigut l’escape room «El misteri del manuscrit» sobre la vida i obra de Sebastià Juan Arbó, així com el quart campionat  de morra, típic joc d’estratègia mediterrani, en el qual han participat 32 parelles. 

Entre altres curiositats, s’ha pogut veure una subhasta de peix tradicional, un ramader passejant el «manso» pels carrers del barri del Xicago, i a Paco lo Xato llaurant el camp de forma tradicional a l’Horta Vella.

També ahir va celebrar-se l’agermanament entre el municpis i les confraries de la Ràpita i Sóller i es va portar a terme l’acte de descoberta de la placa de la Placeta d’Orígens. També es va fer un homenatge a les rapitenques i rapitencs majors de 100 anys, que enguany són Asunción Forné Cabrera, Manuela Gaibar Paricio, Ramon Reverté Barberà, Ramon Gil Duch, Dolores Beltran Fresquet i Engracia Altés Ramos.

A més, es va celebrar un acte en record dels rapitencs desapareguts l’Any de les Desgràcies (1891) i el temporal de l’any 1911. Va anar a càrrec de l’historiador local Josep Pitarch i del reverend Carlos París, i fou presidit per la imatge de la Verge del Carme.

Ahir l’animació va prendre els carrers del barri del Xicago, amb visitants vinguts d’arreu del territori i del Baix Maestrat. Per avui s’espera la tercera jornada de festa i recreació, amb molts veïns vestits d’època, amb camisa, espardenyes, gorra i mocador. Un moment de l’any molt especial per lluir l’arrelat i profund orgull rapitenc.

Comentarios
Multimedia Diari