L'àrea nuclear d'Ascó demana que el magatzem de residus pagui impostos

L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) vol regular les instal·lacions a l'aire lliure construïdes per dipositar residus

19 mayo 2017 17:17 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) reclama que els magatzems temporals individualitzats (MTI) de residus nuclears instal·lats o en previsió d’instal·lació a la majoria de centrals nuclears espanyoles tributin de forma independent al mateix complex nuclear.

A Catalunya l’únic MTI existent es va obrir al complex nuclear d’Ascó l’any 2013. A la resta de l’Estat n’hi ha en funcionament a les nuclears de Trillo i Zorita (Guadalajara), amb l’autorització concedida a Garoña (Burgos) i en fase de projecte a Almaraz (Càceres) i Cofrents (València).

Les elèctriques propietàries de les nuclears s’han vist obligades a desenvolupar aquests recintes davant la saturació de les piscines que emmagatzemen el combustible nuclear gastat i a la paràlisi en la tramitació del magatzem per a tots els residus d’Espanya aprovat per l’Estat a Villar de Cañas (Conca).

Així les coses, l’AMAC considera que els MTI i, en general, l’emmagatzematge de residus més enllà d’allò previst en un inici (5 anys) és una activitat industrial nova, no prevista en el disseny inicial de la central, i que, per tant, hauria estat subjecte a l’impost sobre activitats econòmiques (IAE).

El gerent de l’AMAC, Marià Vila d’Abadal, detalla al Diari que l’impost en allò referit a la generació d’energia nuclear a Ascó es reparteix en un 66 per cent al municipi i en un 34 per cent per la resta de pobles de l’àrea nuclear en funció de la seva població i distància del complex. Vila d’Abadal considera que els ingressos de l’IAE del magatzem no serien molt elevats però remarca la importància de tractar de forma separada l’activitat, pel fet que permet incidir-hi de forma més directa.

D’altra banda, la Fundació Enresa i els propietaris de les centrals de Trillo i Zorita han signat acords per col·laborar econòmicament en projectes de desenvolupament a les respectives àrees nuclears. «I a Ascó això no s’ha fet», lamenta el gerent.

L’alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, va posar l’assumpte sobre la taula davant la direcció de la central en l’últim comitè local d’informació, celebrat a l’octubre a Ascó. Entén que els residus dipositats en els contenidors del magatzem a l’aire lliure no tributen segons l’ordre ministerial que els regula i ho haurien de fer. Per tant, demana que es modifiqui l’actual ordre o se n’aprovi una de nova.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, diu que aquesta reclamació ha de ser un «cavall de batalla» de l’AMAC perquè la petició és justa. Defensa que els MTI són un fenomen nou dins el parc nuclear espanyol i, per tant, cal regular-los aplicant la tributació corresponent.

Comentarios
Multimedia Diari