'Mai no caminareu sols'

Recentment s'ha creat l'Associació d'Afectats per l'Ictus Cerebral a les Terres de l'Ebre, amb l'objectiu d'assumir les mancances del malalt quan surt de l'hospital i ajudar les seves famílies

19 mayo 2017 16:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació d’Afectats per l’Ictus Cerebral a les Terres de l’Ebre, presentada a Amposta recentment, està formada per diferents professionals com un treballador social, un fisioterapeuta o un psicòleg per oferir la màxima ajuda possible. El president de l’entitat, Francisco M. Acién, explicava que «l’associació sorgeix de la necessitat que els afectats tinguin la possibilitat d’acudir a una entitat que es preocupi per la problemàtica que se’ls presenta, donada la rapidesa i gravetat amb què arriba, i l’estat en que deixa als que la pateixen i als seus familiars». Acién segueix dient que «va començar a gestar-se la seva aparició cap a principis del passat mes de març. Volem que tots els afectats a les Terres de l’Ebre tinguin a la seva disposició tots els serveis que són habituals a les grans ciutats i que aquí queden tan llunyans».

Il·lusió de futur

L’associació ebrenca tindrà la seva seu al carrer Sant Cristòfol de la capital del Montsià, i tot i que és pionera a l’Ebre, Acién confia en que «tindrem ànims i forces per seguir nosaltres i els que vinguin darrera». Els que vulguin formar part de l’associació tindran dret a la utilització del gimnàs, a informació de qualsevol tipus d’ajuts, a una minicafeteria i, en definitiva, a un lloc on «anar i que t’entenguin, conclou el president».

L’ictus per vessament, Acién afirma que «por venir per la vivència d’alguna situació límit, i en aquest cas no es pot predir, tot i que és veritat que la pressió arterial té un paper important. En altres casos, els metges són els que tenen la paraula». Acién segueix dient que «pels mitjans sabem que pel que sembla, l’ictus por afectar per múltiples factors i a qualsevol edat de la persona».

Per tot plegat, és important que els mitjans es facin ressò d’aquesta malaltia i que es celebrin programes com La Marató de TV3, aquest any dedicada a donar un impuls econòmic a la recerca en l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques: «els nens han de ser conscients que, algun dia seran grans i potser estaran malalts; alguns d’ells ja ho estan ara. És important l’intercanvi d’experiències dels nens». Acién també creu que «la societat mai no estarà prou conscienciada perquè es viu massa ràpid com per preocupar-se de qui tens al costat».

Sobre si s’ha d’investigar encara molt dins del camp de l’ictus, Acién confessa que «es una pregunta que s’hauria de realitzar als professionals de la medicina que són els que tenen els coneixements per tal de contestar-la, però sempre s’ha dit que encara hi ha aspectes que ignorem sobre aquest tema».

Per la seva part, la representant de l’entitat, Alba Gil, durant la presentació de l’Associació d’Afectats per l’Ictus Cerebral a les Terres de l’Ebre, apuntava que «el nostre objectiu és assumir, en la mesura del possible, les mancances del malalt quan surt de l’àrea hospitalària i oferir suport psicològic als seus familiars». A l’acte celebrat a la capital del Montsià hi van assistir diverses persones que han patit accidents vasculars cerebrals que van reivindicar i ensenyar la seva situació per mostrar a la societat la realitat en què viuen les persones afectades.

A Catalunya

A Catalunya, l’ictus és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i sobreviure a l’ictus, un 45 per cent de les persones afectades tindran una discapacitat –motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la com- prensió–, amb greus repercussions en la qualitat de vida. També cal posar especial atenció amb el fet de que només a Catalunya, 900 nenes tenen una discapacitat causada per un ictus.

Comentarios
Multimedia Diari