Maite Mestre: ‘Promovem l’artesania i les tradicions’

La periodista i gestora cultural explica el projecte ARTRA, que uneix artesania, tradicions, pedagogia i turisme

26 junio 2017 14:45 | Actualizado a 26 junio 2017 14:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Maite Mestre (Roquetes, 31 anys) és periodista, gestora cultural i ‘community manager’. Un dia va decidir sumar a la seva professió l’admiració que sent per la gent que treballa amb les mans, artistes i artesans, i per les autèntiques tradicions que defineixen un poble. ARTRA n’és el resultat, la suma que la defineix.

- Què és ARTRA?
- ARTRA neix amb la idea de recuperar i promoure l’ARTesania i les TRAdicions de les Terres de l’Ebre des del Periodisme, la Gestió Cultural, la Pedagogia i el Turisme Actiu i Sostenible. 

- Com i quan sorgeix la idea de crear aquest projecte?
- ARTRA és l’equilibri entre les meves inquietuds personals i les professionals. Sempre he admirat la gent que crea amb les mans, la gent capaç de transmetre a través del seu art. Des que tinc memòria he estat una enamorada de tot allò que converteix les Terres de l’Ebre en un territori únic i especial. El projecte ha anat madurant al llarg del temps, però després dos anys dedicats exclusivament a la criança dels meus fills vaig topar amb diversos obstacles per reincorporar-me al món laboral. ARTRA és el meu somni i aquí estic, recollint els primers fruits.

- Quina és la filosofia que segueix ARTRA?
- Som un territori immensament ric, únic, però encara poc convençut del nostre valor. Tenim un entorn i uns orígens privilegiats que per sort el temps no ha esborrat, però que van quedant oblidats. Crec que cal emfatitzar aquest patrimoni, apropar-lo a la gent i dinamitzar-lo. 

- Quin és el camí màgic que segueixen per fer això?
- ARTRA busca apropar aquesta identitat de manera atractiva, experimental i respectuosa. D’una banda, cataloguem l’ARTesania i les TRAdicions a través del periodisme digital: entrevistes, vídeos, fotografies i mapes interactius del territori. De l’altra oferim itineraris artístics, on es fa visible la feina d’artesans i artistes del territori de manera original. 

- També tenen un catàleg...
- Sí, per a escoles, ajuntaments, entitats, famílies... són una vintena de tallers tradicionals elaborats a partir d’estudis antropològics, de la mà de mestres artesans o persones sabies que ens han ajudat a produir-los acompanyats pel pedagog d’ARTRA, especialitzat en educació viva. També oferim tallers que no són de creació pròpia i que imparteixen entitats o artesans afins a la nostra filosofia i que han decidit sumar-se al projecte.

- Quins tallers ofereixen?
- Tenim tallers de pauma, pastissets, arqueologia, música tradicional, formatges, ceràmica, perxar, sal... fins i tot d’embotellar tomata. 

- Els tallers van acompanyats d’alguna activitat?
- Els tallers van opcionalment acompanyats d’alguna activitat, com una visita a un museu, una demostració o sortida. Els adaptem a totes les edats però sobretot estan enfocats als escolars. És per això que de cada taller hem creat un dossier pedagògic, il·lustrat per artistes del territori, perquè els alumnes i professorat puguin treballar la temàtica en format projecte, abans i després de fer el taller. 

- Hi ha més gent implicada en aquest projecte?
- Sí. Al cap d’uns mesos d’haver posat en marxa ARTRA, em vaig adonar que tot no podia passar per mi. Costa delegar allò que sents teu i estimes,  però he trobat els companys adequats i m’hi sento bé. Vaig demanar col·laboració a les persones en qui més confiava per a cada tasca i totes van acceptar, tot i no poder-los assegurar un sou a curt termini. Els inicis són difícils però amb aquest equipàs sento que podem en tot. Hi ha un fotògraf, Abraham Sebastià; una cinematògrafa, Pinar Yetisen; un pedagog, Assís Torres, i de moment dos monitors, Blanca Tortosa i Marco Pla, també productors d’alguns tallers. Els hi estic molt agraïda. 

- Fan altres activitats?
- Hem creat jocs tradicionals a gran escala que els oferirem itinerants per les poblacions del territori. Un altre servei en què treballem és la dinamització d’espais, fires, exposicions, etc... Una de les empreses que ja ha confiat en nosaltres és Temps de Terra (Amposta) a qui li hem produït un catàleg de tallers tradicionals, el Campus Temps d’Estiu i on actualment treballem per engegar en breu una campanya de comunicació. 

- Com es poden inscriure els interessats en les seves activitats?
- Trucant al següent número de telèfon: 688933323 o contactant al correu electrònic info@artra.cat. També poden entrar a la pàgina web www.artra.cat, on hi ha indicacions, o seguir-nos a les xarxes socials a Facebook (@ARTesaniaTRAdicions); Twitter (@artra_cat) i Instagram (@artra.cat). Allí podran trobar la informació que necessitin i resoldre els dubtes que tinguin en un moment donat.
 

Comentarios
Multimedia Diari