Malestar a Alcanar pel tancament del CAP

En marxa des d'aquest divendres la reorganització dels hospitals i centres d'atenció primària de les Terres de l'Ebre, per la crisi del coronavirus

27 marzo 2020 10:40 | Actualizado a 27 marzo 2020 17:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Malestar a Alcanar pel tancament del centre d’atenció primària (CAP) a partir d’avui. El pla de contingència de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre arran de l’actual crisi pel coronavirus preveu deixar només oberts a la comarca del Montsià els centres sanitaris d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona. La reorganització abasta tot el territori, concentrant l’atenció primària en uns pocs centres, per tal de garantir els serveis i reforçar l’atenció domiciliària.

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, va qualificar d’equivocada la decisió de tancar l’equipament sanitari, atenent a la població que afecta, uns 9.600 veïns, i a la situació geogràfica d’Alcanar, a uns 40 quilòmetres de l’hospital de referència, el Verge de la Cinta de Tortosa.

«Vam plantejar la nostra queixa i la necessitat de mantenir l’atenció al CAP, donant possibles solucions», explicà al Diari l’alcalde. Així, durant part del dia d’ahir semblava que finalment l’equipament sanitari romandria obert i fins i tot l’Ajuntament va difondre el nou funcionament amb un equip de treball de mínims, que incloïa un administratiu, dues infermeres i un metge durant el dia, mentre que en horari nocturn s’hi preveia metge, infermer i administratiu. L’atenció pediàtrica passava al consultori de les Cases d’Alcanar, tancat des de fa uns dies, per garantir la separació entre pacients adults i infants.

Finalment, però, fonts de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre del Departament de Salut van assegurar al Diari que es mantenia la decisió i el CAP d’Alcanar romandria tancat, tal i com s’havia previst inicialment en el pla de contingència.

A partir d’avui

Com ja va avançar el Diari, avui divendres entra en marxa la nova reorganització de tota l’atenció primària a les Terres de l’Ebre.

Des de l’inici d’aquesta crisi s’han realitzat actuacions de reordenació dels dispositius de primària per poder garantir l’atenció urgent, l’atenció telefònica i l’atenció domiciliària concentrant l’activitat en alguns centres d’atenció primària. També s’han reforçat els equips domiciliaris i intensificant l’atenció a residències i persones vulnerables, a més del seguiment a persones amb aïllament domiciliari amb símptomes de Covid-19.Així mateix, tots els punts d’atenció continuada han implantat un circuit de triatge per tal de diferenciar la patologia respiratòria de la resta, segons detalla el Departament de Salut de la Generalitat.

Més enllà de la comarca del Montsià, a la Terra Alta tota l’activitat s’assumeix des del CAP de Gandesa.

A la Ribera d’Ebre l’atenció es concentrarà al CAP de Flix i al CAP de Móra la Nova. Al CAP de Móra la Nova l’atenció continuada durant els caps de setmana i festius es realitzarà les 24 hores. Així, el Punt d’Atenció Continuada situat a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre deixa d’estar operatiu durant aquest període.

A la comarca del Baix Ebre, es manté l’activitat al CAP Temple, al CAP Baix Ebre, al CAP de l’Aldea, al CAP Deltebre i al CAP de l’Ametlla de Mar. Els Punts d’Atenció Continuada seran al CAP de l’Aldea, CAP Deltebre i CAP Temple. Deixa d’estar operatiu el Punt d’Atenció continuada de Xerta i el Punt d’Atenció continuada de l’Ametlla de Mar.

L’atenció pediàtrica, per poder garantir espais diferenciats de l’atenció d’adults, es reubicarà. Així, la línia pediàtrica del CAP Baix Ebre es desplaça al CAP Roquetes. A la resta del territori es garantiran els circuits separats d’atenció entre nens i adults.

Comentarios
Multimedia Diari