Malestar per la proliferació de mosca a la Terra Alta amb l’onada de calor

Veïns de Gandesa es queixen per una  plaga de mosques comunes, mentre que a poblacions com la Pobla de Massaluca  la preocupació és la mosca negra

23 junio 2017 17:24 | Actualizado a 27 junio 2017 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’onada de calor de les darreres setmanes ha accelerat el cicle biològic de molts insectes i ha fet créixer per sobre de l’habitual  la població d’ algunes espècies, segons apunten els experts. A la Terra Alta, la proliferació de mosques comunes i mosques negres en diverses poblacions està provocant ja les queixes dels veïns. 

En el cas de Gandesa, el problema són les mosques comunes. Veïns de la població expliquen al Diari que la important acumulació  d’aquests insectes suposa una gran molèstia. «Obres la porta de casa i entren a dotzenes. I al carrer, en algunes zones del poble, pràcticament no es pot estar del que arriben a molestar», detalla Sabina Diego, resident a la urbanització situada a tocar del polígon. 

L’Ajuntament de Gandesa i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) -ens públic   especialitzat en els tractament de plagues al territori-,  confirmen que aquesta proliferació de mosques comunes es deu a la proximitat al nucli urbà de granges amb gallines ponedores. El fem d’aquests animals és un hàbitat idoni per al desenvolupament de les mosques, que s’accelera amb les altes temperatures. «Hem fet els tractaments que pertoquen per atacar-ho i esperem que el punt àlgid ja hagi passat i que a partir d’ara anem a la baixa», comenta al Diari  l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, tot recordant que el cicle vital de les mosques és de 21 dies. 

L’alcalde insisteix en les altes temperatures excepcionals que ha patit la població en els darrers dies, que per exemple han obligat a obrir la piscina abans de les dates habituals, i que atribueix als afectes del canvi climàtic. 

Aquesta proliferació de mosques és un fenomen que ha s’havia donat en anys anteriors, però que enguany s’ha agreujat per la calorada  i la falta de pluges.  En aquest sentit, en major o menor mesura s’estaria donant també en d’altres poblacions de la comarca, com ara a Bot. 

Mosca negra

En altres zones les queixes provenen  de l’afectació de la mosca negra. És el cas de la Pobla de Massaluca, no tant al nucli urbà com als camps i al càmping situat a tocar del riu Ebre.  «Ho patim tots els pobles propers al riu», explica l’alcalde, Antoni Ferré, qui s’ha posat en contacte amb els tècnics del Copate per demanar nous tractaments. En el cas de la Pobla de Massaluca, els efectes no els arriben dels tractaments que es fan al riu Ebre, sinó dels seus afluents, com el Segre, aigües amunt  ja a la demarcació de Lleida. 

El tècnic del Copate responsable de la lluita contra la mosca negra,  Raül Escosa, detalla que  aquesta setmana s’ha dut a terme el quart tractament contra les larves. La setmana que ve es podria realitzar el cinquè i últim de la temporada per al que hi ha pressupost, en l’època de major incidència de la plaga. 

Comentarios
Multimedia Diari