Malestar veïnal pel «desgavell» del cablejat del Nucli Antic de Tortosa

Els Veïns del Centre-Nucli Històric demanen a l’Ajuntament que es reuneixi amb les companyies elèctriques i de telefonia per millorar l’actual sistema de cablejat o si no facilitar el seu soterrament

18 abril 2019 09:27 | Actualizado a 18 abril 2019 09:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nucli antic de Tortosa viu rodejat de polèmiques; perquè quan no són les cases, són els cables.  Qualsevol persona que visiti el centre històric s’adonarà que està submergit per piles i piles de cables que custodien els carrers.

Cables nous i cables obsolets, tots s’apilen i ningú els treu. Per aquest motiu, l’Associació de Veïns del Centre-Nucli Històric, ha alçat la veu per denunciar aquesta situació. El seu president, Josep Baubí, recalcava que «això està passant des de fa anys al centre de Tortosa. No és cap novetat» i continuava: «Però el que ha fet ressorgir la polèmica és la casa que trobem a la plaça Agustí Querol, cantonera amb el carrer Roc». Baubí explicava que «aquesta casa l’estan restaurant i els propietaris s’estan gastant molt de diners, però així trobem els cables». L’arquecte Xavier Rollan, que també va parlar de la situació, va afegir: «El tema dels cables és un degavell», tot i que afegia que, malgrat tot, «sí que és cert que s’han fet moltes coses, fa dos o tres anys encara estava pitjor, ja que s’han soterrat part dels cables però continuen havent irregularitats».

 A més a més, Rollan explicava: «Ara quan fas reformes a les façanes, te n’adones que un 50% dels cables que hi ha són obsolets, i altres que probablement no compleixen cap legislació de la manera que s’estan posant». Perquè tal com remarcava l’arquitecte, «recordem que estem en un conjunt històric i per llei, s’hauria d’estudiar si això és legal o no és legal».

L’antic PINCAT
El Pla Integral del Casc Antic de Tortosa (PINCAT) es va establir l’any 2005 i va quedar vigent fins el 2009. Aquesta inciativa suposava la inversió de divuit milions (nou els va posar la Generalitat i nou més, l’Ajuntament de Tortosa) per reformar el centre històric.
Aquesta iniciativa «simbolitzava una millora de tots els serveis, com el clavegueram o la llum, però també el soterrament dels cables que hi ha penjats per l’aire», explicava Josep Baubí, president de l’associació de Veïns del Centre-Nucli Històric. I continuava: «D’una forma o altra tot això és va fer, fins i tot, es va preparar perquè es soterressen tot, però  no s’ha fet». 

Soterrar els cables
Tot perquè «suposa per a cada propietari una inversió d’uns 6.000 euros», com explicava Rollan, «cost que la majoria de persones decideixen no assolir». Per aquest motiu, el president de l’associació de veïns reclamava: «Nosaltres fem la proposta a l’Ajuntament, i en especial a l’alcaldessa, que si us plau es reunexin amb les empreses de telefonia mòbil i les electriques per negociar una solució a anys vista». 
I és que, segons Baubí, les empreses «també han de complir una legalitat envers el patrimoni». Per això és necessària una reunió «per marcar per on passen els cables i per facilitar que els propietàris puguin ser capaços de soterrar els cables».

La casa del carrer Sant Roc
«Tortosa com a ciutat bimil·lenària i històrica no pot permetre més seguir donant aquesta imatge tan tercermundista i tan vergonyosa», deia el propietari, Alejandro Espuny. A més a més, la casa de la plaça Agustí Querol que ha fet saltar la polèmica està en procés de restauració. Per aquest motiu, el propietari lamentava «que tot i la inversió que nosaltres hem fet no llueix gens per culpa de com està l’entramat elèctric», i afegia que «és que ara reformat encara resalten més el cables». 

A banda d’exposar també una altra queixa: «Sóc dels pocs propietaris que reformen la seua casa al nucli antic, però tot i això, no me pogut beneficiar de les subvencions perquè aquí no arriben». Explica que en ser la casa tan gran i donar a dos carrers (una part a la plaça i l’altra al carrer Sant Roc) no pot aconseguir aquest finançament perquè no està inclòs dins del pla que delimita el nucli històric.

Rollan, l’arquitecte, va afegir que «és que efectivament la delimitació del nucli històric no es correspon en la delimitació establerta de les subvencions». Rollan afegia que «incialment, fa uns 10 anys quan hi havia el PINCAT, el pla de barris, es va delimitar la zona del nucli antic». Però «al cap d’uns anys es va canviar i van incloure Remolins, però es van quedar moltes zones que haurien d’estar però no s’han incorporat, com és  el Carrer Sant Roc». 

A més a més, Rollan manifestava també que «estic al capdavant de diferents projectes de reforma de casses al casc antic, i l’any passat, vaig demanar a través d’una instància que s’amplies la zona d’actuació» però lamentava «encara esperem resposta». L’arquitecte explicava «hi ha zones d’extrema urgència que necessiten ajuda i no són ajudades». L’Ajuntament de Tortosa va apuntar al Diari que és un tema sensible, que ja duen a terme diverses actuacions però que l’àmbit d’actuació és més limitat.

Comentarios
Multimedia Diari