Marxa lenta a la «carretera de la vergonya» per demanar celeritat en la seua reforma

La plataforma que reclama la millora de la via denuncia que s’ha retardat mig any la licitació de la redacció del projecte executiu que va anunciar la Diputació de Tarragona

08 mayo 2021 17:44 | Actualizado a 08 mayo 2021 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una trentena de vehicles van portar a terme ahir al migdia una marxa lenta a la «carretera de la vergonya», que uneix la Ràpita amb el Poble Nou del Delta i que arriba fins el Trabucador, per demanar celeritat en la seua reforma. La carretera és molt estreta i està en molt mal estat i cada dia té més usuaris amb el creixement del turisme al Delta.

La Diputació de Tarragona va anunciar que avançava els tràmits per reformar la carretera a finals de l’any passat. La plataforma La Carretera de la Vergonya ha denunciat que l’ens supramunicipal porta un retard de sis mesos amb la licitació de la redacció del projecte executiu. Per avançar en la tramitació, cal que el Departament de Territori aprovi el Pla Zonal per tal que la via es pugui incorporar a la seua xarxa de carreteres i actuar-hi. Aquest tràmit està pendent des de fa 12 anys.

«Aquesta carretera és un deute històric», valorava ahir Josep Juan, membre de la plataforma. «Reclamem que es posen a fer la feina. Pensem que els tràmits no estan tenint la celeritat que deurien. No han complert amb la promesa de fer un calendari». Per al portaveu el cas també té «absència de transparència», ja que segons la plataforma «no fan públiques les dades de sinistralitat, per què?».

El que és evident és que la via no para de créixer en usuaris: autobusos escolars i de cases de colònies, tractors i segadores del cultiu de l’arròs de la zona, mariscadors, turistes, visitants del centre Món Natura, usuaris de l’IRTA i de l’Escola d’Aqüicultura, busos de línia... «I malgrat tots aquests usuaris, ens diuen que és un camí rural. Però el volum de trànsit no ho és». Mentre no arribava aquesta millora, l’Ajuntament de la Ràpita i Amposta van portar a terme l’estiu passat algunes millores, però la plataforma les ha considerat «insuficients».

Per qui la millora de la carretera és urgent és per als veïns de Poble Nou i la Ràpita que la usen a diari. Són per exemple Jordi Quintano, Carmen Samper o Rafel Puente. «Jo visc a la mateixa carretera, a dos quilòmetres de la Ràpita. Tots els dies l’he d’agafar per venir a treballar o per venir al poble. Fa 30 anys que la uso a diari», explicava ahir Quintano. «Volem que s’arregle la carretera i sobretot que es faça més segura. Fins ara és un camí rural i per traspassar aquesta competència a la Diputació porten més de deu anys i no es pot fer res. Els usuaris la patim, però els accidentats encara més», valorava.

També Samper té una finca a prop de la carretera i la usa tots els dies. «Tenia 7 anys i ara en tinc 81, així que calcula. No he vist millores, al contrari. Ara hi ha més turisme, autobusos... Hi ha molts de problemes. Avui demanem seguretat i poder passar tranquil·lament per allí», comentava.

Puente és usuari de la carretera cada dia, on també té una finca a la vora. «Trobo que estan ficant pals a les rodes. No pot ser que s’estigue retardant tant. Totes les carreteres del Delta de l’Ebre eren abans camins rurals. He conegut tot el Delta en carro, però ara ja no n’hi ha de carros! Per allí no passen dos cotxes o un camió i menys un autobús», etzibava.

Tomàs desmenteix l’aturada
Per la seua banda, el vicepresident de la Diputació de Tarragona i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha assegurat que el procediment administratiu per licitar la redacció del projecte executiu de la carretera de Poble Nou del Delta segueix endavant. 

«L’engranatge en cap moment s’ha aturat. S’estan seguint tots els passos perquè aquesta carretera siga de la Diputació. La plataforma ho sap. Però vol sentir una cosa que no li podem dir», explica al Diari Tomàs. «Tot tira endavant. A final de mes tindrem adjudicat el projecte i el Pla Zonal dins d’aquest any aprovat per la Generalitat, segons calculo».

Comentarios
Multimedia Diari