Marxa lenta per protestar contra la massificació eòlica

L’Associació Terra Alta Viva demana que es blindi la comarca de noves centrals

24 abril 2021 17:26 | Actualizado a 24 abril 2021 17:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una vintena de vehicles van portar a terme ahir al matí una marxa lenta per denunciar la massificació eòlica que pateix la comarca de la Terra Alta.

Sota el lema «Ni un molí més a la Terra Alta», la protesta organitzada per l’Associació Terra Alta Viva ha arrencat a Gandesa per continuar amb una caravana de vehicles de Gandesa a Batea, acabant a Vilalba dels Arcs, on va fer-se la lectura d’un manifest i una cassolada a la plaça de la Vila.

L’entitat argumenta que actualment, els 148 aerogeneradors instal·lats produeixen el 25% de la energia eòlica de Catalunya i amb els 15 nous de les 3 centrals de la ZDP que s’estàn construïnt (Los Barrancs, Punta Redona i Tres Termes), la Terra Alta serà la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya. A més a més, en els darrers mesos s’han presentat 7 projectes fotovoltaics amb una extensió total de 340 hectáreas. 

Des de Terra Alta Viva expliquen que «les dos últimes dècades, ens hem vist afectades per un model de desplegament energètic, sense garanties de res, que genera poc benefici, cap lloc de treball i un repartiment injust de la poca economia que es queda a casa nostra». Des de l’entitat defensen que la comarca ja ha contribuït, de sobres, a la transició energètica cap a les energies renovables i que aquest model d’implantació agreuja les greus problemàtiques que pateix la comarca, com són el fort envelliment de la població i el despoblament.

Durant la lectura del manifest, l’entitat ha denunciat que la pluja constant de projectes amenaça el territori des del paisatge i la biodiversitat, passant la producció de productes locals (oli, vi, ametlla, etc.) i els projectes que aposten per un desenvolupament sostenible i un turisme de qualitat, sense oblidar el benestar dels habitants de la comarca, «ja que els aerogeneradors provoquen un gran impacte visual i acústic».
Les demandes d’aquesta entitat terraltina són, d’una banda, que es blindi d’una vegada per totes, la comarca de la Terra Alta, de noves implantacions eòliques, solars i/o de qualsevol agressió que no respecti el model socioeconòmic decidit lliurement per la seua gent. D’altra banda, que es derogui el Decret-Llei 16/2019 que no afavoreix als territoris i no preveu compensacions pels municipis més enllà dels impostos de qualsevol altra explotació econòmica i, finalment, que els polítics locals dels Ajuntaments i del Consell Comarcal defensin el territori i els interessos de la seua gent de manera ferma i amb accions. «Sabem que la solució a aquestes demandes és política i, precisament, demanem voluntat política i fets que demostrin que els importa el futur de la comarca, de les petites empreses i de la seva gent», expressen des de l’entitat.

La protesta en contra de la implantació de centrals eòliques «imposades pel govern de la Generalitat» s’inicià a la Terra Alta l’any 2003. «Divuit anys després seguim demanant el mateix: un model energètic planificat i distribuït equitativament al nostre país, la falta de transparència en els processos i procediments administratius, la no participació ciutadana territorial, l’especulació dels oligopolis energètics i, el poc respecte pels espais històrics, culturals i paisatgístics».

Comentarios
Multimedia Diari