Marxandatge de la Cinta

Diversos establiments de la ciutat elaboren productes inspirats en la imatgeria popular de les festes majors de la ciutat, que a partir d´avui prenen el protagonisme dels carrers

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tortosa enceta avui els actes centrals de les festes majors de la Cinta, on la imatgeria popular de la ciutat és protagonista principal. Amb l’ànim de participar activament en la difusió d’aquest patrimoni tortosí, diversos establiments de la ciutat elaboren productes de marxandatge que en aquests dies festius tenen un punt àlgid de vendes.

L’exemple més evident és el taller d’imatgeria popular Calaix de Sastre del jove Joan Iniesta. Cada any amb motiu de la Cinta presenta una novetat, i enguany ha elaborat dos models de la pubilla de les festes. La primera, una figura de la pubilla de set centímetres de longitud amb agulla o imant amb versions de cinc colors diferents. I la segona, una figura de 20 centímetres de la imatge de la pubilla amb tots els detalls del vestit típic. Són peces elaborades de manera artesanal amb preus que oscil·len dels 5 euros –la peça petita– i els 28 euros –la peça gran– Iniesta ha comptat amb el suport de la mateixa Reina de Festes, Maria Otero, en la promoció per les xarxes socials del nou material amb l’etiqueta #penjatlapubilla

Calaix de Sastre sortirà al carrer i muntarà parada als carrers coincidint amb els principals actes del programa, com el correfoc o l’ofrena de flors i fruits.

 

Dolça cucafera

A la pastisseria Peralta, al barri de Voraparc, el jove Isidre Peralta manté la tradició heretada del seu pare Martí, l’elaboració d’un pastís amb la figura de la cucafera, la bèstia més popular del seguici festiu de Tortosa.

Martí Peralta va elaborar amb recepta pròpia aquest pastís amb motiu de la celebració del Bimil·lenari de la ciutat l’any 1987. En un acte presidit pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l’expresident Josep Tarradelles, es va presentar i servir durant el sopar de clausura del programa d’actes.

Emmotllat amb mig ou de pasqua, el pastís compta amb una base de bescuit farcit amb nata i altres ingredients i cobert amb rodanxes de kiwi pintades amb gelatina, simulant les escames de la cucafera. El cap de la cucafera és de fusta.

Primer a la pastisseria La Petja i ara a la Peralta, la família ha mantingut entre les seves receptes el de la ‘bèstia’ tortosina. «L’elaborem durant tot l’any, ens el demanen en dinars de comunions i en casaments, però és ara, per festes, quan el tenim a la vitrina i rebem més comandes», assenyala Peralta. El preu de les típiques postres oscil·la entre els 20 i 50 euros, en funció de la mida del pastís.

Comentarios
Multimedia Diari