Mas de Barberans prepara la XV Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals

Hi seran presents artesans de 60 països diferents provinents d’Holanda, Itàlia, el Japó o Anglaterra, així com de tot l’Estat

03 agosto 2017 09:38 | Actualizado a 06 agosto 2017 09:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana se celebrarà el XV Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, a Mas de Barberans, al Montsià. 

A la fira hi seran presents 60 paradistes de diferents països com ara Holanda, Itàlia, Japó i Anglaterra i d’altres províncies i comunitats. A cada parada s’hi podran veure demostracions dels treballs i tècniques emprades per cadascun dels artesans, així com els diferents tipus de fibres que fan servir en la realització de les seues peces, com ara jonc, canya, espart, pauma, càrritx i olivera.

 Joan Farré, President de l’Associació Catalana de Cistellers  enguany serà la persona encarregada d’inaugurar la fira, per la seua vinculació amb l’esdeveniment des dels seus inicis. 

Fins aquest dijous i durant quatre dies ha tingut lloc el projecte internacional, com cada any, de construcció d’una estructura efímera feta amb fibres vegetals. L’estructura té una durada màxima de dos anys i aporta calidesa a l’espai on s’instal·la. Enguany el projecte és un homenatge fet amb canya a Josep Pujiula ‘El Garrell’, un artista popular d’Argelaguer. Aquest és sempre un projecte col·lectiu entre cinc artesans fixes i dos convidats internacionals, que en aquesta ocasió han vingut des de Dinamarca.

Més enllà de les demostracions en directe, la fira també organitza un seguit d’activitats paral·leles, com ara un premi entre les peces fetes amb fibra en les modalitats d’obra tradicional, artística i de disseny. També hi haurà algunes xerrades com la de l’antropòloga Maite Hernández, que parlarà sobre l’ofici de canyisser a l’Ebre aquest divendres  a les 10 hores al Museu de la Pauma en el marc dels 10ns Tallers i Jornades de Memòria Oral.

Des de l’any 2014, el Mas de Barberans és subseu del Tradicionàrius, i enguany el dia 5 d’agost es podrà gaudir entre d’altres actuacions del grup La Clavellinera i de Josep Aparicio, ‘APA’. Al Museu de la Pauma també es podrà visitar l’exposició Cortines, un projecte de creació en col·lectiu.

La fira de Mas de Barberans va arrencar el 2002, amb una petita mostra d’artesania sobre la pauma, i a poc a poc es va anar consolidant fins que el 2007 va aconseguir ser una de les poques fires monogràfiques acreditades a Catalunya. 

Comentarios
Multimedia Diari