Menys cries de cigonya a la Reserva de Sebes per culpa dels aiguats

El Grup de Natura Freixe, que s’encarrega a conservar l’espai i millorar la biodiversitat de la Reserva Natural de Sebes i del Meandre de Flix,  ha anellat enguany cinc polls de cigonya blanca

26 junio 2020 19:20 | Actualizado a 14 julio 2020 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Reserva Natural de Sebes i el Meandre de Flix són els únics llocs de Tarragona on viuen les cigonyes. L’any 2001 es va iniciar el projecte de reintroducció de la cigonya blanca al territori i, 19 anys més tard, aquest espai ric en biodiversitat de la Ribera d’Ebre gaudeix d’una població estable de l’espècie. Tot i això, aquest any no hi ha tants de polls com s’esperava. El motiu es troba en el clima, ja que segons els experts l’abundància de pluges i la variació climatològica ha afectat en la supervivència de les cries.

Tot i això, la població de cigonya a la zona segueix sent estable, doncs actualment hi ha nou parelles que sobrevolen els nius. «El màxim de parelles que hem tingut són 12 i, tenint en compte que són aus que es mouen segons la disponibilitat de menjar i recursos per fer niu, tenim una població força estable», explicava el director de la Reserva Natural de Sebes i responsable del Grup de Natural Freixe, Pere Josep Jiménez.

El passat 17 de juny, el Grup de Natura Freixe, que es dediquen a conservar l’espai i millorar els hàbitats per afavorir la biodiversitat, van anellar cinc polls de cigonya: «Només podem fer un seguiment d’aquells nius als quals es pot accedir amb una grua, és gairebé impossible arribar als que estan a l’interior del bosc de ribera», deia Jiménez. Les cries les van localitzar, en la seva majoria, en diferents nius ubicats a la Reserva Natural, tot i que dos dels polls estaven al Meandre de Flix, on hi ha l’única depuradora d’aigua amb un niu de cigonya a les seves instal·lacions.

L’any 2001 es va iniciar a Flix el projecte de reintroducció de la cigonya blanca per, dos anys més tard, alliberar els primers exemplars. D’aquells animals encara se’n fa un seguiment de la majoria, tot i que fa uns dies els especialistes del Grup Freixe van haver de lamentar la mort d’una de les aus, que es va electrocutar amb una línia elèctrica no protegida, un dels principals enemics de les cigonyes en aquests moments. «Vam trobar mort un dels adults del niu de la depuradora, que alhora era un dels exemplars que havíem alliberat fa 17 anys. És una llàstima perquè feia molt que li fèiem el seguiment i ja havia criat molts polls», lamentava el director de la reserva, tot apuntant que «hi ha moltes línies elèctriques que encara no estan protegides i són trampes mortals per a les cigonyes, així com per a altres aus de grans dimensions que busquen llocs alts on ubicar-se».

Una cigonya blanca pot arribar a viure fins a 20 anys, tot i que depèn de si són aus migrants o, al contrari, no es mouen de la zona on neixen. «Com la majoria estan anellades, sabem si migren o no. De les que tenim aquí a Sebes algunes marxen a Lleida o al sud de la península Ibèrica, tot i que amb el canvi climàtic cada cop són menys les que van a Àfrica i, si ho fan, tenen més risc de no sobreviure», afirmava Jiménez.

Agència de Natura

De l’aprovació de l’Agència de Natura de Catalunya els del Grup de Natura Freixe n’esperen que serveixi per aplicar polítiques coordinades per a la conservació de la biodiversitat: «Esprem que sigui un organisme àgil que pugui gestionar els recursos que toquen adients a la situació d’emergència climàtica en la qual estem i que permeti la conservació dels espais protegits», tancava Jiménez. I és que els de la Ribera d’Ebre feia molt de temps que reclamaven l’aprovació de l’organisme, per això el vistiplau al Parlament ha estat un motiu de celebració.

Comentarios
Multimedia Diari