Meritxell Roigé pren possessió com a primera alcaldessa de la història de Tortosa

La construcció de la plaça de davant la catedral, l'acabament del complex d'aigües i l'organització dels CSIT World Sport Games, reptes per a l'any que queda de mandat

10 febrero 2018 15:57 | Actualizado a 12 febrero 2018 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Meritxell Roigé és des d’aquest dissabte al migdia la primera alcaldessa de la història de Tortosa. Després de la renúncia de Ferran Bel el passat dijous, Roigé ha estat investida en un ple extraordinari amb els 11 vots dels del seu grup, el PDeCAT, i ERC, en el marc del pacte de govern que mantenen a la ciutat des del 2016.

Visiblement emocionada en el moment de prometre el càrrec, Roigé ha iniciat el seu discurs amb un “record per als presos polítics i el president i membres del govern que es troben a l’exili”. Envoltada de membres destacats del seu partit, entre els quals hi havia Marta Pascal o Josep Rull, ha posat de relleu la figura de Ferran Bel com a “referent i mestre” en els vora onze anys en els quals han compartit responsabilitats a l’Ajuntament de Tortosa. “La feina feta fins ara suposa una base sòlida que permet afrontar els reptes de la ciutat amb les forces renovades”, ha afirmat.

Entre els reptes que es posa al davant hi ha la construcció del nou espai públic davant la catedral de Tortosa, que ha de reforçar el potencial turístic de la ciutat; l’acabament de les noves piscines i l’organització, al 2019, dels CSIT World Sport Games, que portaran milers d’esportistes a la ciutat i que suposen una oportunitat per projectar el territori a nivell internacional.  

A grans trets, les seves prioritats són “la millora de la qualitat de vida dels tortosins”, en àmbit com la salut, l’ensenyament, la cultura, els esports, el comerç o els serveis socials,  i el reforç de “la capitalitat de Tortosa sobre les Terres de l’Ebre i el conjunt del país”. A més de la creació de llocs de treball de qualitat i el desenvolupament del sector turístic, segons ha detallat.

La nova alcaldessa, que ocuparà el càrrec durant un any i tres mesos fins a les properes eleccions municipals del 2019, ha estès la mà als grups de l’oposició, “per treballar conjuntament per una Tortosa millor, cadascú des de la seva vessant ideològica”.

L’oposició

Els portaveus dels diferents grups, per la seva banda, han desitjat encerts a l’alcaldessa tot demanant un nou tarannà en les relacions entre govern i oposició, força tenses durant els mandats de Ferran Bel.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha insistit en què el relleu a l’alcaldia “és només una operació política en clau de partit que no suposa cap canvi”, tot recordant els onze anys de Roigé com a regidora d’Urbanisme en els governs de Bel. Amb tot, li ha ofert diàleg i treballar per tres pactes de ciutat: la redacció d’un pla estratègic, la candidatura de Tortosa a Patrimoni Mundial de la Unesco i un acord per reactivar l’economia.

El  portaveu socialista Enric Roig també ha qualificat el relleu “d’anomalia”, ja que es dóna “no per cap situació o pacte polític, sinó per interessos electorals”. També ha demanat que el debat del ple de Tortosa “torni a centrar-se en els problemes dels ciutadans” i deixi enrere les tensions pel procés català.

El popular Xavier Dalmau també ha insistit que es tracta d’un canvi no validat per les urnes, tot i destacar que la nova alcaldessa té “un bon bagatge i coneix molt bé la ciutat”.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Xavier Rodríguez, ha animat Roigé a que l’Ajuntament de Tortosa “avanci cap al procés constituent de la futura república catalana". "No té per què continuar amb les polítiques que s'han desenvolupat amb l'anterior alcalde", ha assenyalat Rodríguez, que ha demanat que es plantegi municipalitzar el servei de l’aigua, fer constar les polítiques d'igualtat al pressupost o que el contracte de la brossa "no vagi a parar a empreses de l'Ibex 35".

Per últim, el portaveu d’ERC, Josep Felip Monclús, ha fet un balanç positiu de la feina feta fins ara pel govern municipal, destacant actuacions com el nou complex d’aigües o la reforma del pont de l’Estat.

Currículum

Meritxell Roigé (Tortosa, 1976) és llicenciada en Dret i Ciències Polítiques. Casada i mare d’una filla d’11 anys,  ha estat diputada al Parlament de Catalunya durant tres legislatures, entre 2010 i 2017. Com a tinent d’alcalde i regidora de l’Ajuntament de Tortosa des de l’any 2007, s’ha fet càrrec de l’àrea d’Urbanisme. Ha estat militant de Convergència Democràtica i ara associada del Partit Demòcrata, amb diferents càrrecs de responsabilitat a nivell de les Terres de l’Ebre i Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari