Més de 2.000 persones persones participen en el programa d’interculturalitat de ”la Caixa” a Tortosa

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), promogut per ”la Caixa” en col·laboració amb administracions i entitats socials, es desenvolupa des del 2010 a 36 territoris espanyols caracteritzats per una alta diversitat cultural, amb la finalitat de millorar la convivència.

16 enero 2020 12:27 | Actualizado a 16 enero 2020 12:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 2.457 persones han participat durant el 2019 en les 34 activitats i accions organitzades a Tortosa on s’ha desenvolupat el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) dins de la província de Tarragona. En el conjunt d’Espanya, 157.612 persones s’han sumat a les 2.787 activitats i accions impulsades als 36 territoris estatals. Promogut per l’Obra Social ”la Caixa” i amb la col·laboració dels ajuntaments corresponents i el teixit social, el projecte valora la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural.

Cada vegada són més els veïns i veïnes que es volen involucrar de manera activa en la millora dels seus barris i que es comprometen amb la convivència i la cohesió social. Amb aquest objectiu, el 2010 va néixer el Projecte ICI, que al llarg d’aquests anys, amb el treball conjunt de les administracions, les entitats i la ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per prevenir el conflicte social que el fa exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

Des que es va posar en marxa, els territoris han aconseguit sistematitzar un model preventiu de la conflictivitat social que el fa exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

D’aquesta manera, el Projecte ICI s’erigeix com un eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta incidència de diversitat i multiculturalitat, i es concreta en diferents activitats que tenen la finalitat de crear un teixit social fort.

Activitats a Tortosa

Per una banda, a Tortosa s’ha realitzat la vuitena edició de l’ArtXiBarri, una jornada de convivència en la qual s’han organitzat tallers i activitats de carrer, per a tots els públics, on hi han participat prop de 300 persones, amb el compromís de fomentar la convivència intercultural de la ciutat. També s’ha celebrat la vuitena edició de l’Escola Oberta d'Estiu per tal de promoure la igualtat d’oportunitats en el lleure de 250 infants i joves.

Per una altra banda, s’ha impulsat un Pla Formatiu en el que han participat un centenar de recursos tècnics i professionals de diferents àmbits, serveis, entitats i administracions. A més a més, s’ha implementat per quart any el projecte “Fem Energia Comunitària”, per mitigar les situacions de pobresa energètica de 40 famílies.

L’actuació del Projecte ICI

El 32,5 % de les persones que han participat en el programa durant aquest any procedeixen de grups culturals o ètnicament diferenciats, per la qual cosa es reforça el caràcter intercultural del procés i l’objectiu de generar espais de sociabilitat, en els quals s’afavoreix la interacció positiva i la construcció d’una identitat comuna. En aquest sentit, cal destacar que un 12 % dels participants procedeixen de països del Magrib; un 8 %, de països de l’Amèrica Llatina, i un 3 %, de països de l’Àfrica subsahariana, mentre que un 7,8 % és població d’ètnia gitana.

A Tortosa, 2.457 persones han participat en les 34 activitats i projectes comunitaris aquest 2019 que s’han organitzat amb l’objectiu de prevenir i revertir conflictes socials, reforçar la convivència, garantir una millor cohesió social i valorar la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa de cada barri

El 2019, el Projecte ICI ha mobilitzat als territoris d’intervenció 519 representants de l’Administració pública, 3.339 recursos tècnics i professionals dels serveis socials, 1.534 entitats socials, 282 centres educatius i 88 centres de salut. El treball conjunt de tots aquests agents s’ha traduït en l’organització de 2.787 activitats i projectes, en què han participat 157.612 persones.

L’assoliment més gran del projecte és la promoció d’un nou model d’intervenció social, gràcies a l’adaptació mútua entre persones i col·lectius diversos i a l’adequació de les institucions a aquesta realitat. A partir d’aquest model, s’estan posant els fonaments d’una nova cultura de prevenció, regulació i resolució pacífica de conflictes i de convivència ciutadana intercultural, que ha de constituir una aportació molt valuosa a la recerca de noves vies per fer front al repte europeu i mundial de gestionar de manera positiva la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa.

El Projecte ICI a Catalunya

Als territoris de la província de Barcelona on està implantat el Projecte ICI, un total de 37.044 persones s’han sumat als 679 projectes impulsats. El nombre de participants i d’activitats per territoris és el següent: Barcelona ciutat (Nou Barris, 594 persones en 23 activitats; Raval, 2.459 en 105 activitats); Badalona, a Sant Roc-Artigues-Remei, 6.340 persones en 87 activitats; Cardona, 3.175 persones en 68 activitats; al districte Collblanc-La Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, 6.660 persones en 160 projectes; a San Cosme, del Prat de Llobregat, 4.744 persones en 79 activitats; a Marianao, de Sant Boi de Llobregat, 4.118 persones en 154 activitats; a Santa Coloma de Gramanet (Raval, Santa Rosa, Fondo, Safaretjos), 5.994 persones en 76 activitats, i a Vic, 2.960 persones en 55 activitats.

Tanmateix, a la província de Girona s’han executat 87 activitats, amb un total de 4.824 participants, desglossades de la manera següent: a Banyoles, 52 activitats, a les quals han assistit 1.768 veïns i veïnes, mentre que a Salt s’han dut a terme 35 activitats, amb 3.056 assistents.

Comentarios
Multimedia Diari