Més de 200 tractors es mobilitzen al Delta per exigir mesures contundents

Els agricultors defensen que la supervivència dels sectors econòmics depèn també de conservar-ne la morfologia

05 febrero 2020 16:52 | Actualizado a 05 febrero 2020 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb el lema «Ni un pam més enrere!», més de 200 tractors s'han concentrat aquest dimecres al matí als sequers de la Cooperativa de Deltebre i han circulat en una marxa lenta fins a la platja de la Marquesa, una de les zones que més afectacions va patir durant el temporal, per exigir accions contundents per evitar la regressió del Delta.

En una mobilització massiva, mai abans el Delta havia acollit una «tractorada» tan gran, els agricultors han reivindicat la necessitat de mantenir l’espai agrari del Delta i demanar mesures urgents per tal de salvaguardar la zona. Mesures que només seran possibles si s’impulsen des de la col·laboració entre les diferents administracions i amb un consens ampli de tots els sectors representats. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha volgut refermar el seu compromís amb aquesta causa i defensa el seu paper i la seua implicació com a agent en la preservació del Delta. 

La «tractorada» ha posat en evidència el malestar del sector. Els agricultors vinculen la seua supervivència i de la resta d’agents econòmics a la conservació de la morfologia del Delta com és actualment. S’aferren a casos particulars, com el restaurant dels Vascos, salvat per una escullera, per demanar actuacions contundents, si cal amb obra dura.

Josep Carles Vicente, responsable d’Organització i Comunicació d’Unió de Pagesos ha expressat la necessitat que el Govern «escolti el territori. Necessitem una administració efectiva». 

El temporal Glòria d’ara fa uns dies va causar inundacions d’aigua de mar en més de 2.600 hectàrees de conreu i destrosses en camps i infraestructures. Un temporal que en el cas del sector de l’arròs provocarà importants pèrdues i sobrecostos, tan pel que fa a pèrdues de producció, danys a explotacions agràries i infraestructures malmeses.

«Aquesta és una de les zones més perjudicades per la innacció política. Però ara ja no estem resignats. Estem enfadats. El Delta no és dinàmic. Si algú ens ho diu no és digne de ser un dels nostres representants polítics», ha declarat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.
«No podem seguir fent més projectes. Hi ha consens al territori i hem d’aplicar el Pla Delta presentat la setmana passada», ha expressat per la seua banda Hilari Curto, coordinador territorial d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

Dani Forcadell, de la sectorial de l’arròs d’UP, també ha assenyalat que els cultius perden valor mentre la subsidència no s’atura. «Seria imperdonable passar a la història com la generació que ha perdut el Delta de l’Ebre. Tenim els mitjans tècnics i econòmics per salvar-lo. Fa dos-cents anys no hi havia ni una retro però ara podem fer-ho», ha defensat Forcadell. Albert Pons, responsable sindical del sector de l’Arròs, ha quantificat en 1,7 milions d’euros els danys. En conjunt tots han expressah que la línia de la costa va cada dia més enrere i «això no es pot permetre».
 

Comentarios
Multimedia Diari