Més de 500 hectàrees de cultiu afectades per una pedregada al Montsià

Una intensa i curta pedregada, inusual al territori, danya severament cultius d’ametllers, oliveres, cítrics i cereals. La majoria dels afectats no tenen les finques assegurades 

05 junio 2017 14:31 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una curta i intensa pedregada, dissabte al vespre, va provocar danys molt importants en més de 500 hectàrees de cultiu als termes de la Sénia, Godal i Ulldecona, a la comarca del Montsià i, en menor mesura, a altres municipis de l’interior de la comarca

L’episodi, inusual a la comarca, es va estendre al llarg d’una superfície de tres quilòmetres en aquests termes municipals. Van ser deu minuts d’intensa pedregada, els dos primers de pedra seca de la mida d’una moneda de dos euros, relata el sindicat Unió de Pagesos i els pagesos afectats Jordi i Dani Albiol al Diari.

Els cultius més afectats són els ametllers, les oliveres, cítrics i cereals. El sindicat Unió de Pagesos apunta que els danys en l’olivera no només han suposat una pèrdua de collita, sinó que els impactes de la pedra també han fet caure rames. 

En cítrics, les pèrdues s’han produït i es produiran, majoritàriament, en la qualitat del fruit pel mateix impacte de la pedra.  Els ametllers també han patit danys per la caiguda de fruits a terra, per l’impacte a fruits i pel trencament de rames. En el cas dels cereals, bàsicament ordi, han quedat afectades les finques on encara no s’havia sega.

Jordi Albiol, pagès de Godall, es va traslladar ahir a la seva finca afectada d’ametllers al terme d’Ulldecona. D’un sol arbre va recollir del terra 166 ametlles arrencades per la pedra. Bona part de les ametlles que han quedat a l’arbre han patit ferides i el mateix arbre també. Diumenge va fer un tractament d’emergències i ahir un altre. «Només podem fer això, tractar i esperar que la ferida cicatritzi. L’ametlla que ha caigut a terra ja s’ha perdut».

Albiol, com una part significativa dels agricultors de la zona, no té el conreu assegurat i, per tant, no podrà rebre indemnitzacions per pal·liar les pèrdues. Dani Albiol, agricultor de Godall, calcula les pèrdues en la seva finca d’oliveres d’un 30 a un 50 per cent. «Han caigut moltes oliveres i molt brots sencers de fulla, que podria afectar la floració de l’any vinent». Albiol també ha patit danys molt importants en la seva finca de fruiters i no tenia la finca assegurada. «Feia més de 12 anys que no es veia una cosa així. No ens ho esperàvem».

El sindicat demana a Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia que tingui assegurança pugui ser indemnitzada de manera justa i pugui comptabilitzar les pèrdues a l’hora de demanar una reducció del mòduls de l’IRPF per inclemències climatològiques. A la vegada, també recorda a la pagesia la importància d’assegurar les produccions.

Comentarios
Multimedia Diari