Més de 70 farmàcies ebrenques arrenquen la iniciativa 'Pren-te el pols'

Amb l'objectiu de detectar arítmies i reduir els casos d'ictus, les farmàcies prendran el pols als usuaris de més de 60 anys

19 mayo 2017 17:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un 75% de les farmàcies ebrenques (70 de les 89 que hi ha a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre) van iniciar ahir el programa de prevenció ‘Pren-te el pols’, que pretén detectar l’arítmia i la possibilitat de patir un ictus entre les persones de més de 60 anys.

Els usuaris, si així ho desitgen, podran adreçar-se a les seues farmàcies més properes per prendre’s els pols, i els professionals farmacèutics, si és el cas, podran derivar els pacients als CAP per establir el diagnòstic i actuar amb el tractament de la fibril·lació auricular més adient per evitar l’aparició de l’ictus.


Conscienciar la ciutadania
Segons apunten els professionals de la salut, es calcula que entre un 8% i un 10% de la població de més de 60 anys té arítmia; i a les Terres de l’Ebre s’estima que fins a 1.100 persones en tenen i no ho saben.

«Aquest és un programa molt important. Perquè la detecció salva vides», va explicar ahir el director territorial de Salut, Ismael Piñas, en la presentació de la iniciativa, tot apuntant que les Terres de l’Ebre són la regió catalana amb més farmàcies adscrites al programa.

«El lloc més proper on va un pacient abans d’anar al metge és a la farmàcia. El que volem és que per qualsevol motiu que hi vaja es prengue el pols i cree un hàbit. La idea és en dos anys tenir tot Catalunya coberta», va detallar així mateix el director del Pla de la malaltia vascular cerebral, Miquel Gallofré.


1 de cada 5 no ho saben
També en aquest sentit va coincidir el metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària de l’ICS, José Luis Clua. «L’objectiu és que els professionals que estan més a prop dels ciutadans puguen detectar els casos», va concretar. «D’entre les persones de més de 60 anys, un 10% poden patir arítmia, i 1 de cada 5 no ho saben».

El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Joaquim Nolla, per la seua banda, va explicar que els farmacèutics han rebut formació per part de professionals per prendre el pols correctament als usuaris. «I aquesta setmana s’ha programat una altra formació que podria fer augmentar més el nombre de farmàcies, força més elevat que a la resta de Catalunya», va apuntar.

Les causes de la fibril·lació auricular són moltes, però l’edat i l’envelliment de la persones és un gran determinant.

n n n

Comentarios
Multimedia Diari