Més de 800 comensals gaudeixende la Diada del Recapte de la Sénia

El dia de Sant Gregori és festiu a la Sénia i se celebra amb un dinar popular on es menja el plat típic del poble,el recapte, tot un acte multitudinari que posa punt i final a les celebracions de la 16a Fira Gastronòmica

14 mayo 2019 08:02 | Actualizado a 14 mayo 2019 08:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sant Gregori a la Sénia és sinònim de recapte. I és que un any més, 800 persones s’han aplegat al parc municipal de la vila per degustar el tradicional plat fet de: fideus, fesols, carn de porc, botifarra de ceba, salsitxes i xoriç, bledes, patata i pastanaga. Però a banda del menjar, la diada del recapte és un acte de germanor, de dinar entre amics, familiars i veïns, i punt final de la Fira Gastronòmica.
«No busquem quantitat de gent, sinó qualitat» explicava l’alcalde de la Sénia, Joan Moisès. I la qualitat s’aconsegueix: «invertint amb la gent del poble o de les nostres terres». I la Diada del Recapte és tot un exemple d’això, perquè l’acte, igual que la fira, està protagonitzat pels «quintos», que són tots aquells que aquest any compleixen divuit anys.
Els quintos a la fira munten la seva pròpia taverna com també moltes altres entitats del poble, però a més, també organitzen el ball del dissabte, que no podia tenir cap altre nom que: «Ball de Quintos». Durant el ball es revelen el nom d’aquells joves que han sigut seleccionats per ser: pubilla, dames i acompanyants de les pròximes Festes Majors. Són els mateixos quintos qui voten els seus representants el dia abans del ball. El paper dels quintos és fonamental durant la fira i per això, també tenen un protagonisme especial al recapte. Són els quintos qui acompanyats per l’Imma de la Sénia «la senienca» reparteixen els plats del recapte. Són les joves generacions servint a tot un poble.
L’estampa és commovedora i solemne, tot i que cal apuntar, que els quintos porten probablement tot el cap de setmana sense dormir i la repartició del plat tradicional per alguns d’ells és tot un repte a assolir. Com ha dit l’alcalde entre riures: «si veieu algun que està molt blanc, no patiu, és normal».


La tradició del recapte

«És la 37a edició del recapte, tot va començar quan un grup de dones gran del poble van recuperar aquesta tradició de recaptar», comentava Juan Miguel Tiscar.
El recapte s’anomena així pel fet que cadascú replegava alguna cosa, el que tinguis, per fer una olleta conjunta. Després d’aquestes dones, van ser diversos els cuiners que van preparar aquest tradicional plat. Per exemple, Vicent Guimerà, el reconegut cuiner de l’Antic Molí: «va complir els seus 18 anys aquí fent el recapte». Tot i que farà uns 8 anys que els cuiners del poble són els encarregats de  preparar el dinar per a tots. El resultat és impecable per tots els comensals, i és que qui millor per fer el recapte que ells?

Comentarios
Multimedia Diari