Més d'un 40% de la tonyina comercialitzada com a roja és un frau perquè és d'altres espècies

La majoria de la tonyina venuda és d'aleta groga o d'ulls grossos, segons s'ha exposat a la jornada científica del Grup Balfegó a l'Ametlla de Mar

19 mayo 2017 21:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La investigadora del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Ana Gordoa, ha explicat, a la jornada científica del Grup Balfegó a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), l'estudi sobre el frau alimentari que afecta la comercialització de la tonyina roja. Segon Gordoa, s'ha comprovat amb anàlisis genètics que, de mitjana, el 40% de la tonyina roja comercialitzada és fraudulenta i que s'està venent com a roja, tonyina d'aleta groga i tonyina d'ulls grossos o blanca. Des del CEAB-CSIC es recorda als consumidors finals que poden exigir veure el document de captura, el DCAS, de la tonyina que consumeixen però, com ha apuntat Gordoa, no s'ha pogut trobar aquest document en cap dels punts de venta analitzats.

Un dels estudis més importants presentats en la vuitena edició de les Jornada Científica de la Tonyina Roja del Grup Balfegó, a l'Ametlla de Mar, aquest dimarts, és l'estudi del CEAB-CSIC sobre la fiabilitat de la informació en la cadena comercial. L'anàlisi corrobora un frau alimentari tenint en compte que, de mitjana, el 40% de la tonyina roja que es comercialitza com a tal és, en canvi, d'altres espècies, sobretot tonyina d'aleta groga (yellow fin) o la d'ulls grossos (blanca). "Estem en un percentatge de frau que oscil·la entre el 20% i més del 50%, entenent per frau allò que en les anàlisis genètiques ens dóna que és una espècie diferent a la que venia etiquetada o la que ens han dit que era", ha explicat Gordoa. També el 70% del peix es ven mal etiquetat. Només hi ha cinc espècies que es puguin vendre com a "tonyina" i no són les que es comercialitzen. La resta hauria d'especificar en l'etiquetatge si és roja, d'aleta groga, d'ulls grossos o d'altres espècies.

"El frau està bastant dirigit. Ens venen per tonyina roja el que no és tot i que molts cops creiem que estem consumint tonyina roja". Per evitar enganys, la investigadora cap del CEAB ha explicat que existeix el document de declaració de captura, el DCAS, que el consumidor pot exigir sobre el producte que compra o menja, fins i tot hauria d'estar present en peixateries i restaurants però en la investigació no s'ha pogut torbar en cap dels punts de venda analitzats, tot i que s'estigués venent tonyina roja legal. Amb el DCAS es pot frenar el doble frau: per una banda que la tonyina roja que consumim no sigui tonyina d'una altra espècie i que hagi arribat a la nostra taula de manera legal.

L'estudi s'ha fet en tots els rangs de la cadena comercial, des de majoristes, a detallistes i restaurants. S'ha dut a terme en tots els municipis del litoral català i en les quatre capitals de província a Catalunya i també en els tres principals mercats agroalimentaris de l'estat espanyol: MercaBarna, MercaMadrid i MercaMálaga. Les anàlisis s'han fet durant 12 mesos que acabarà el dia 31 d'aquest mes d'octubre.

 

Més control i protecció per al consumidor

Un altre dels debats que s'ha posat sobre la taula en la jornada científica de l'Ametlla de Mar és sobre qui recauen les competències per augmentar el control de la comercialització i protegir, a la vegada els consumidors. Com ha assenyalat Gordoa i també el gerent del Grup Balfegó, Juan Serrano, existeix des de l'any 2009, el DCAS, el document de declaració de captura per determinar la "traçabilitat" del producte. Aquest document relata si hi havia observadors de la pesca a bord del vaixell de captura, quan es va pescar l'exemplar, en quina granja va entrar la tonyina, quan es va sacrificar i a qui es va vendre.

La Comissió Europea va dictaminar el 2012 que, a més, tots els lots o sublots en què es divideix la peça de tonyina han de portar una fotocòpia de DCAS original. En canvi, Serrano ha explicat que no s'està fent aquesta certificació i l'estudi de Gordoa ha comprovat que no l'han trobat cap punt de venta on l'han sol·licitat durant la investigació. "no hi ha DCAS però no s'està inspeccionant. En consumidor té dret a saber i demanem respostes a les parts implicades", ha dit el gerent del Grup Balfegó. "Tenim moltes lleis, mai els consumidors havíem tingut tants drets i legislació que ens donés suport però tan poc suport de les administracions perquè inspeccioni", ha afegit

Des del Grup Balfegó han reclamat, per una banda, més control sobre els comercialitzadors per acabar amb la pesca i la venda il·legal de tonyina roja i més informació per part de les administracions per acabar amb consumidors poc preocupats i molt desinformats d'allò que mengen.

 

La Generalitat incrementarà el control

La Generalitat s'ha compromès a iniciar també una campanya de de mostrejos per comprovar la correcta comercialització de tonyina roja i, de cara a l'any que ve, també es farà un pla d'inspecció. "Anem una mica enrere", ha reconegut, Àngela Seirà, directora general de Pesca i Afers Marítims. La responsable de pesca de la Generalitat "cal responsabilitzar a totes les parts en aquesta qüestió. "Els pescadors han de vendre el producte i l'han d'etiquetar d'acord amb la llei. Els que el comercialitzen han de reclamar que hi hagi la traçabilitat ben marcada. I els consumidors hem d'exigir l'etiquetatge correcte. Si exigim el nostre dret a la informació adient podríem aconseguir evitar el frau", ha defensat Seirà.

 

Comentarios
Multimedia Diari