Més d’un 62% dels ingressos a urgències per intent de suïcidi a l’Ebre van ser de dones amb parella

La tesi de la infermera Georgina Casanova analitza per primer cop el suïcidi a les Terres de l'Ebre

14 junio 2017 16:21 | Actualizado a 15 junio 2017 19:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més d’un 62% dels ingressos a urgències per intent de suïcidi a l’Ebre van ser de dones i majoritàriament casades o amb parella. Aquesta és una de les grans conclusions de la tesi doctoral Diferències en els factors de risc entre la població que consulta per un intent de suïcidi i la que acudeix per altres motius a un servei d'urgències d'una unitat de salut mental de la infermera de la unitat d’hospitalització de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Georgina Casanova.

Es calcula que cada any moren al món un milió de persones a causa del suïcidi, per  la qual cosa es considera una de les principals causes de mort i un problema de salut pública important. Tot i que és complicat obtenir dades reals sobre aquest tema en molts països, es calcula que per cada persona que se suïcida n’hi ha entre 15 i 30 que ho intenten. Aquests són els casos que ha analitzat el treball de Casanova. És el primer estudi sobre aquest tema que es realitza a les Terres de l’Ebre.

Casanova ha dedicat la seua tesi doctoral a investigar quin és perfil clínic i psicosocial de les persones que han protagonitzat algun intent de suïcidi a les Terres de l’Ebre per tal de desenvolupar un programa de prevenció eficaç per a les conductes suïcides a la zona. Per realitzar la seua investigació ha fet un anàlisi comparatiu entre 498 individus que han estat atesos a la unitat de salut mental de la Fundació Pere Mata al territori per un intent de suïcidi, i 502 que hi ha acudit per altres motius.

 

Es calcula que cada any moren al món un milió de persones a causa del suïcidi, per  la qual cosa es considera una de les principals causes de mort i un problema de salut pública important

Al grup de les persones que han acudit per un intent de suïcidi al centre són un 62,4% dones, (mentre que a l’altre grup la xifra és només d’un 47%); el 59% tenen parella però el 58,5% tenen problemes de relació. Un 35,1% no tenien feina (mentre que en l’altre grup el percentatge és del 25,1%), i el 33% patien dificultats econòmiques (enfront del 20,6% de l’altre grup analitzat). També és significatiu que n omés un 28% dels casos atesos per intent de suïcidi havien tingut ingressos psiquiàtrics previs, enfront del 43% de l’altre grup, i només un 3% havien patit símptomes psicòtics, mentre que en l’altre grup el percentatge és d’un 22%.

La tesi, dirigida pels doctors Pilar Montesó Curto i Carlos López Pablo, de la Facultat d’Infermeria de la URV al Campus Terres de l’Ebre, ha estat presentada al campus de Tortosa aquest mes de maig. Els membres del tribunal han estat els doctors Mar Lleixà, Joaquin Tomàs i José González. I ha obtingut la qualificació d’excel·lent cum laude. A més el treball ha estat guardonat amb un accèssit del Premi de Recerca de l'Associació Catalana d'Infermeria de Salut Mental (ASCIAM). L’autora també va guanyar l’any passat el primer premi a la millor comunicació oral del IV Congrés Català d’Infermeria de Salut Mental, per la comunicació Mites entorn al suïcidi ¿en parlem?, basada en la investigació de la tesi. I el primer premi al millor projecte de recerca presentat a la 2a Jornada d'Innovació i Recerca organitzada pel Col·legi d'infermeres i infermers de Tarragona, al desembre del 2016.  

Davant d’aquests resultats, l’autora de la tesi apunta que cal formar els professionals sanitaris dels diferents serveis de salut de la zona per poder identificar precoçment els símptomes d’alerta i abordar les necessitats psicosocials de les persones afectades. 

Comentarios
Multimedia Diari