Més d’una cinquantena d’entitats donen suport a la retirada del monument

Un centenar de personalitats del país s’adhereixen al comunicat de la Comissió contra els símbols franquistes de la capital del Baix Ebre

05 junio 2021 09:40 | Actualizado a 05 junio 2021 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més d’una cinquantena d’entitats  de Catalunya, València i Balears donen suport a la retirada del monument de la batalla de l’Ebre Tortosa, així com prop d’un centenar de personalitats culturals, socials i polítiques. 

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes va portar a terme ahir un acte a Tortosa, tot esperant «que siga un dels darrers», en paraules de la portaveu Ester Baigues, donat que el Govern té previst la retirada del monòlit el proper 18 de juliol.

En representació de totes les entitats i personalitats que s’han adherit per mostrar el suport a la comissió, l’advocat i historiador Josep Cruanyes ha demanat des de Tortosa que la presentació d’aquests suports sigui l’últim acte que calgui fer per demanar que es tregui el monòlit.
Fa dues setmanes, la comissió va emetre un comunicat expressant que confia que el nou govern mantinga intacte el compromís en la retirada del monument franquista i confia que es compleixi el calendari establert i que en cap cas es demore l’execució de les obres  de la retirada. La comissió també demana que, un cop retirat el monument de la via pública, es considere la creació d’un centre d’interpretació de la Guerra Civil i la dictadura franquista al territori ebrenc, a partir del qual es puga dur a terme una tasca pedagògica rigurosa de recuperació de la memòria històrica.

La comissió també espera que «l’Ajuntament de Tortosa continue col·laborant i facilitant tots el tràmits municipals per poder dur a terme sense dificultats ni retards la retirada del monument».

Un cop retirat el monument, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa proposaran la festa de celebració «que després de tants anys de lluita ens mereixem».

Per a Josep Cruanyes, el monument és «un punyal clavat sobre l’Ebre». «És un fet de país. Tots ens sentim compromesos en què a cap poble o ciutat hi haja un símbol franquista». Per a l’historiador, «Tortosa no pot ser coneguda per un gran monument franquista». També han mostrat solidaritat amb els que donen suport a la retirada del monument de Sa Feixina.

Per a Baiges són importants aquests suports a la retirada, dos dies després dels primers treballs per començar les obres i pocs dies abans que el debat de reinterpretar-lo torni a l’Ajuntament a través d’una moció popular que ha presentat el col·lectiu Corembe, partidaris de mantenir-lo. «Reafirmem un suport de totes les entitats memorialistes perquè el significat d’aquest monument té elements que remarquen que era part de l’operació propagandística franquista de la dictadura per justificar la guerra i la repressió política amb una suposada pau», va lamentar Cruanyes.

Des de la Comissió van recordar que ha costat molts anys la descatalogació del monument per part del consistori, pas previ perquè la retirada sigui possible. «Entenem que l’Ajuntament de Tortosa no s’ha de desdir i pensem que dilluns no hi haurà sorpreses», ha dit Baiges. Cruanyes va afegir que les resolucions dels recursos que s’han presentat no aturen el procediment de retirada. «Quan sigui sortirà la resolució, però el monument ja no serà aquí on el veiem», va dir l’historiador. 

Comentarios
Multimedia Diari