Més mesures de seguretat, també per als socorristes

La Creu Roja té concessió a les platges de l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla i Deltebre

13 julio 2020 09:15 | Actualizado a 13 julio 2020 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Totes les platges ebrenques que compten amb servei de vigilància ja tenen al personal de socorrisme vetllant per la seva seguretat. Això sí, en un estiu on les mesures per prevenir els rebrots de la Covid-19 estan més que presents, el paper dels professionals de la Creu Roja serà força diferent del d’altres anys. Des d’un inici, ja van proclamar que renegaven de fer de policies, ja que la seva tasca era vigilar la primera línia de mar, però tot i això no han quedat exempts d’adaptar els seus serveis a les noves necessitats i precaucions per prevenir els contagis per la Covid-19. A les Terres de l’Ebre, Creu Roja té concessió per oferir els seus serveis a les platges i cales de l’Ametlla de Mar, el Perelló, l’Ampolla i Deltebre.

Entre les noves mesures higièniques i sanitàries, s’ha de tenir en compte que el personal de socorrisme no practicarà les ventilacions assistides boca a boca, així com els vigilants hauran de realitzar les rondes de vigilància i assistències amb mascareta i guants, tant si realitzen les rondes en parelles com de forma individual. En el primer cas, a més, també hauran de garantir les distàncies de seguretat.
«A escala nacional s’han establert uns protocols generals perquè puguem realitzar la nostra tasca. El més bàsic és que tots els socorristes hauran d’anar amb una ronyonera amb els EPI per a tenir-los a mà, ja que se’ls hauran de posar abans de fer una assistència sanitària. Tot i això, a banda de la mascareta, nosaltres ja portàvem guants en totes les assistències», explicava el responsable de Socors i Emergències de la Creu Roja, Joan Carles Castellví. De fet, igual que qualsevol persona, els socorristes també han de procurar deixar la mascareta en un lloc adequat i sempre recollir-la si es necessita deixar-la momentàniament en lloc de l’entorn natural.

Els rescats marítims suposaran un altre repte per al personal de la Creu Roja, ja que només un dels professionals s’encarregarà del salvament i portarà la víctima fins a terra. Un cop allí, Castellví explicava que «es reunirà amb la resta del personal, que aniran correctament equipats i, en el cas que el socorrista hagi estat cara a cara amb la persona rescatada, se li farà la neteja i desinfecció pertinent i es portarà a la mútua per realitzar-li les proves necessàries». La tècnica de «veure, escoltar i sentir» la respiració també suposa un risc pel nivell de proximitat del socorrista amb la persona, així que els professionals hauran de comprovar si la víctima respira a través dels moviments i el pols.
De la mateixa manera, en el cas que la persona atesa patís una parada cardíaca, els socorristes només podran realitzar compressions toràciques, havent posat la mascareta a la persona atesa sempre que sigui possible per evitar la dispersió d’aerosols, i en cap cas el boca a boca.

Tanmateix, el personal de socorrisme de la Creu Roja tindrà entre les seves tasques informar els banyistes de les precaucions habituals, a les que aquest any afegiran les de la Covid-19, una tasca que ja havien posat en pràctica els darrers estius. «A les Terres de l’Ebre trobem el fet que les distàncies entre banyistes són molt més àmplies i no hi ha els amuntegaments que molts cops es produeixen en espais d’altres ciutats. Al contrari, però, també s’ha de tenir en compte que no totes les platges compten amb servei de socorrisme, pel que els usuaris han d’intentar tenir més cura», seguia el responsable de Socors i Emergències de la Creu Roja.
Aquest estiu seran 125 socorristes aquàtics els que oferiran el servei a la província de Tarragona. Per a poder presentar-se a les proves, que aquest any es van realitzar a principis de juny i de forma individual, tots els socorristes que donen serveis a les platges gestionades per la Creu Roja de Tarragona tenen la titulació de socorrisme.
 

Comentarios
Multimedia Diari