Mig segle de lluita per la llengua i la cultura a les Terres de l’Ebre

Aniversari Òmnium Cultural. L‘entitat ha preparat una exposició per celebrar la seva història

04 octubre 2021 08:38 | Actualizado a 04 octubre 2021 08:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’any 1961, quan el país es trobava encara vivint sota la dictadura franquista, es va crear Òmnium Cultural amb l’objectiu de preservar la cultura catalana. Per celebrar tots aquests anys en actiu, l’entitat ha preparat un seguit d’actes que han començat amb l’exposició 60 anys d’Òmnium Cultural, tot just quan es compleixen també 50 anys de la constitució a Tortosa de la delegació a les Terres de l’Ebre.

L’exposició, que es podrà visitar durant dues setmanes, està situada al Museu de les Terres de l’Ebre i és una mostra itinerant pensada per ser exposada en les diferents seus territorials. Formada per set tòtems, explica els seixanta anys en funcionament d’Òmnium Cultural. Conté fotografies que mostren des dels fundadors i les primeres activitats fins a les accions reivindicatives més recents. Passat dijous durant la presentació de l’activitat, Dolors Roo, presidenta d’Òmnium Terres de l’Ebre, va dir que «cal recordar que l’entitat es crea en ple franquisme i és perseguida. Malgrat això, ha continuat endavant seixanta anys més. La delegació de les Terres de l’Ebre és de les primeres a crear-se. Crec que això és un punt important i cal estar-ne orgullosos». Roo subratlla també la feina feta des dels inicis: «des de fa 50 anys treballem per la llengua, per la cultura i pel país, i ara per la cohesió, l’educació, i per tots aquells temes que fan que aquestes lluites continuen vives amb un altre context, però amb la realitat actual. Per tant penso que és important celebrar-ho i gaudir-ho perquè aquests són els primers 50 anys, la nostra voluntat és de celebrar-ne molts més». 

Les activitats programades per celebrar els 60 anys d’Òmnium Cultural s’allargaran durant tot un any sota el lema «Gràcies a tu, fem cinquanta anys!» La presidenta de la delegació, destaca la importància de la gent i afirma que «volíem celebrar els cinquanta anys amb la gent que ho ha fet possible, d’aquí el lema. Aquests anys no s’haurien pogut fer sense els voluntaris i la gent que està darrere de l’entitat».

Recuperar la memòria de l’entitat

A més de l’exposició i les diverses activitats que organitza Òmnium per celebrar aquests anys de vida, s’està treballant en la producció d’un documental sobre la història de l’entitat a l’Ebre i es preveu l’edició d’un llibre que recopilarà la documentació, els actes i recollirà el testimoni de persones que han format part de l’organització. Per tal de dur a terme aquests dos projectes, des d’Òmnium Cultural fan una crida pública perquè els socis i totes aquelles persones que hagin tingut una forta vinculació amb l’entitat facin arribar relats d’experiències i fotografies per correu electrònic.

Òmnium també cedirà oficialment al Museu de Tortosa la col·lecció de quadres que va heretar Cercle Artístic Tortosa i organitzarà actes comarcals per promoure la relació amb els socis.

Concursos literaris

Òmnium Terres de l’Ebre impulsa un nou premi literari. El certamen de narrativa escolar Tastets, està pensat per als centres educatius del territori. A la vegada, l’entitat se sumarà a l’organització del Premi Petjades que reconeix relats curts de memòria històrica entre l’alumnat de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat.

Comentarios
Multimedia Diari