Mig segle del trasllat pedra per pedra de l'ermita de Berrús

L’església del petit poble abandonat de la Ribera d’Ebre havia de quedar coberta per les aigües del pantà de Riba-roja

25 mayo 2018 09:22 | Actualizado a 27 mayo 2018 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’ermita de Santa Magdalena de Berrús és lloc tradicional de pelegrinatge dels veïns de Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. La construcció romànico-gòtica, corresponent a l’església del petit poblet de Berrús, abandonat segles enrere arran d’una epidèmia,  s’ubica en un mirador natural sobre el riu Ebre, però aquesta no és la seva ubicació original. Fa mig segle l’ermita estava amenaçada de desaparèixer sota les aigües del pantà de Riba-roja i es va decidir traslladar-la pedra a pedra al seu  actual emplaçament a la partida de les Sogues. 

En la salvació de l’ermita hi van tenir molt a veure veïns com Dolors Cabré o el mossèn Venanci Fenosa. L’actuació va anar a càrrec de l’empresa constructora de la presa, Enher, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona, segons explica l’autor i periodista riberenc Carmel Biarnés en un article al Correo Catalán del 2 de maig de 1970. Un contractista, «el senyor Tricas», i el seu taller de picapedrers gallecs es van ocupar de numerar i traslladar les pedres de l’ermita per aixecar-la de nou. El cost de l’actuació va ser de 1.300.000 pessetes de l’època, detalla Biarnés. 

Festa aquest dissabte

El 1968 es va fer una gran festa d’inauguració i cinquanta anys després, es preveu també una gran diada demà dissabte per commemorar l’efemèride. Hi participaran centenars de veïns dels tres municipis, a més del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.  El punt de trobada serà  la cruïlla de la carretera TV-7411 amb l’accés a l’ermita, a les 11 del matí, per pujar plegats fins a Berrús. Hi ha prevista una missa oficiada pel bisbe de Tortosa, una paella popular, ballada de jotes i diverses actuacions musicals. 

L’ermita ha estat restaurada.L’any 2014 es van dur a terme obres d’arranjament, millora i conservació de la coberta, així com la consolidació  les juntes dels arcs i les façanes laterals.

La història

Antigament, Berrús era un poble autònom situat a la desembocadura del barranc de Barvall, a uns 12 quilòmetres de Riba-roja. Són diversos els documents que certifiquen l’existència de Berrús com a poble, o unit a Riba-roja, com una carta de població de 1185 o una venda de terres al seu terme l’any 1205. Una important epidèmia de febres palúdiques va ser el motiu que els habitants abandonessin el llogaret. El 1780 ja  s’havia despoblat,  segons diverses fonts. A més de l’església convertida en ermita, es té constància que al segle XIX només  hi quedaven dues cases o masies habitades: la del Joanet del Rico, on la família hi va viure fins passada la guerra del 1936, i la de Rosildo. En deixar el poble,els habitants de Berrús haurien anat a viure als pobles veïns de Riba-roja, Vilalba i la Pobla de Massaluca, que mantenen fins avui les pelegrinacions en diferents dates. 

Comentarios
Multimedia Diari