Milers de persones reivindiquen a Amposta la 'festa i tradició dels bous'

Els aficionats defensen les modalitats dels bous embolats i capllaçats, alhora que reclamen solucions per a les proves de bravesa amb públic a les ramaderies i per als bous a la mar

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els aficionats als bous de les Terres de l’Ebre van fer ahir una demostració de força i van omplir els carrers d’Amposta per defensar la pervivència d’aquesta «festa i tradició».

Convocats per l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, milers de persones (5.000 segons la Policia Local i unes 10.000 segons l’organització) van recórrer les principals vies de la capital del Montsià en un ambient festiu i familiar, acompanyats de xarangues, batucades i bous inflables o de cartró.

Els manifestants van arribar de totes les poblacions ebrenques on es manté la celebració dels bous de carrer i de plaça durant les festes majors, emparats per la Llei de les festes tradicionals amb bous de les Terres de l’Ebre (o correbous) aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2010 (just quan es prohibien també les corrides a Catalunya).

Però tot i aquest marc legal, els aficionats senten que els bous estan amenaçats i en el punt de mira, entre altres qüestions, per les denúncies de les entitats protectores d’animals.

També volien deixar clar que «Catalunya és taurina», un dels lemes que més es van corejar juntament amb el «si als bous», acompanyats a més de moltes senyeres amb la imatge de l’animal brau al bell mig.

Els aficionats als bous i els ramaders de bous braus de les Terres de l’Ebre van comptar amb el suport de penyes taurines de poblacions valencianes i aragoneses, com ara Vallderobles, Benicarló, Traiguera o Castelló. També els membres de la Federación Española de Toros con Cuerda, en la que està present el bou capllaçat d’Amposta. «La gent de la resta de Catalunya ha de saber que aquí respectem el bou, el cuidem», assegurava Rogelio Reverté, un aficionat ampostí membre de l’Associació Bou Capllaçat d’Amposta.

Santi Gavaldà, de la penya taurina ATP de Paüls, celebrava que «finalment els aficionats de les Terres de l’Ebre anem tots a una en defensa d’aquesta tradició tan nostra». «Es comença per prohibir les tientes i pot continuar amb els bous embolats, capllaçats...», assegurà.

Alfara de Carles

Quan queden poques setmanes per a les eleccions municipals, la marxa reivindicativa va comptar amb la presència de molts representants polítics (CiU, PSC, ERC, PP,...) i alcaldes de municipis del Baix Ebre i Montsià on se celebren bous, com ara els d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, Alcanar, Ulldecona o Alfara de Carles, entre altres.

Precisament la població d’Alfara de Carles va ser protagonista, amb la presència de molts veïns i dels ramaders del municipi als que se’ls ha prohibit dur a terme les tientes o proves dels bous amb presència de públic a les seves instal·lacions. La ramadera Àngela Mur és una de les afectades.

Ahir es va mostrar molt agraïda pel suport dels aficionats i va reclamar una solució per a l’activitat de les ramaderies ebrenques. «La nostra és una activitat centenària que compleix amb la normativa de les ramaderies de bous braus a l’Estat», remarcà.

‘Resposta massiva’

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l’Ebre es mostrà exultant per la resposta massiva a la convocatòria, que va acabar a la plaça de l’Ajuntament d’Amposta amb diverses actuacions.

«No ens podíem quedar callats davant les injustícies, mentides i calúmnies que s’estan dient sobre la nostra festa, la nostra cultura i tradició», afirmà el president de l’Agrupació, Ximo Martí, per a qui la manifestació va servir perquè els aficionats diguessin prou «a ser mal vistos per persones que no ens entenen ni ens volen entendre».

Comentarios
Multimedia Diari