Milers de tortosins es vesteixen d'època per reviure el Renaixement

La Festa aconsegueix una gran ambientació gràcies en part a la ciutadania que es vesteix de nobles o de plebeus

22 julio 2017 17:56 | Actualizado a 24 julio 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Festa del Renaixement de ben segur seria inviable sense el voluntariat, sense el gran gruix de tortosins i tortosines que es vesteixen i que s’involucren en el bon desenvolupament de la festa.  L’organització xifra en 3.000 les persones que aquests dies es vesteixen d’època a la ciutat, tant de pagesos i plebeus, com de nobles. L’alcalde i els regidors també llueixen els vestits que portaven els procuradors de la ciutat al segle XVI.

Un dels grups avaladors d’aquesta premissa per fer més gran la festa és el sector de les famílies nobles, que participen en els actes propis i en les cerimònies, molts cops juntament amb els procuradors, reconstruint amb una gran posada en escena els actes més solemnes de l’època.

Les famílies nobles representen les antigues nissagues que governaven Tortosa i els seus vestits mostren el luxe i l’opulència de l’època. Cristian Vitutia i Isabel Medina són mare i fill i es vesteixen junts des de fa 12 anys. Ella té set vestits i ell, sis. «Aprofitem les vacances i algun viatge que fem (sempre a l’agost, després del Renaixement) per comprar algunes ornamentacions. Aquestes que portem avui són de Turquia», expressen.  Que siguen nobles no vol dir que, per la nit, no es canvien de roba i vagin de plebeus. Medina explica que el treball de base el fa la modista i que ella dona algun cop de mà. «Després nosaltres hi afegim els complements», detalla. «Ens agrada molt vestir-nos, crec que ajudem a fer la festa més bonica, i tot és voluntari», argumenten tots dos. «Hi ha persones que ens demanen permís per fer-nos fotos i que pateixen vergonya». 

Cada noble es fa càrrec de l’elaboració del vestit durant mesos i mesos, posant, a més, els adornaments necessaris com perles, fils, joies o pedres de colors. I és que a banda del vestit, calen les sabates a joc, els barrets, les capes, els ventalls i tot un món de complements. Les gruixudes teles semblen poc adients per al mes de juliol, però ells, asseguren, s’obliden del calor. «Res més posar-te el vestit sents calor, però després se t’oblida».

Uns altres nobles de la festa són els que representen en aquest cas la família Montagut. Cinta Llatje, de 63 anys, explica que es vesteix des de l’any 2.000. Els seus nebots néts, de 5 i 9 anys, també es vesteixen de nobles. «Cosir és per a mi una afició de la vida, tot i que no em considero una professional. El que faig és buscar quadres per agafar inspiració a l’hora de preparar els vestits. També per internet avui en dia es troben moltes coses», explica. Llatje té quatre vestits que també els comparteix amb les amigues. «Portar aquest vestit ja fa no moure’t igual que si anessis amb roba normal. Vas amb moviments més calmats». 

La qüestió és participar

Però per participar a la Festa del Renaixement no calen hores i hores d’elaboració de vestits nobles. En absolut. Es poden buscar opcions més senzilles i ràpides i adients a la butxaca de tothom. No convé, però, confondre els vestits de l’època amb els de l’Edat Mitjana.  Adrià Chinde i Marc Bautista, de 29 i 20 anys, enguany també participen a la festa vestint-se d’època, de plebeus. 
«Jo porto vestint-me tota la vida. Els meus cosins sempre han tingut vestits i me’ls han anat deixant. Enguany l’he convençut a ell, que és el segon any que es vesteix», explica Bautista. «Nosaltres només hem estat en aquesta festa de recreació històrica, però pensem que vestint-te col·labores a crear major ambientació», valoren tots dos. Els joves expressen que el seu espectacle més esperat d’aquesta edició de la Festa del Renaixement ha sigut ‘La Dansa del Dervitx’.

Finalment, Núria Lledó Castillo, de 70 anys, és també una gran amant de vestir-se per a l’ocasió. «Em vesteixo des del primer any. M’agrada molt perquè et diverteixes i vius la festa d’una altra forma», apunta, entusiasmada. Lledó, tot i que és de Barcelona però ja fa 30 anys que viu a Tortosa, explica que té 5 vestits, tots fets per ella mateixa, ja que és modista. 

Comentarios
Multimedia Diari