Miquel Paton: art sacre a l’era contemporània

L’artista rep l’encàrrec d’elaborar la creu d’una església a Barcelona

26 octubre 2018 14:45 | Actualizado a 26 octubre 2018 14:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’artista Miquel Paton (Tortosa, 1959) ha inaugurat aquesta setmana la seua primera obra d’art sacre a la parròquia Sant EugeniI, Papa, de Barcelona. Es tracta d’una creu suspesa a l’altar d’aquesta església neobizantina que tot i ser una obra del segleXXI s’integra plenament en l’entorn, però alhora atrapant les mirades dels espectadors.

Una creu, en paraules del comissari Àlex Susanna, «ni del tot figurativa ni del tot abstracta». «Pocs reptes artístics tan inesperats i alhora tan arriscats com aquest: una obra d’art sacre en ple segle XXI. Encara es produeixen, però, els encàrrecs d’aquesta mena? Això és el que la parròquia de Sant Eugeni I va demanar a Miquel Paton, un artista que pensa el que fa i a qui plau mostrar la seua obra en escenaris ben diversos», afirma el crític d’art.

Miquel Paton és un dels pintors en actiu més reconeguts de les Terres de l’Ebre i actualment treballa al seu estudi de Barcelona i al de la Ràpita. «La meua intenció ha estat fer una obra de llenguatge propi, que ajudés a redefinir l’espai existent, sense treure protagonisme als elements neobizantins que el configuren. No tant com un element aïllat del context sinó més bé com la peça que completa i justifica la resta. 
Després d’un treball d’investigació sobre espais i creus de diverses èpoques, vaig voler copsar la meva idea en una creu de fusta, policromada, però mostrant la matèria de la qual està feta, gestual, abraçant, mirant qui la mira, acollint els qui té al davant i mostrant referències romàniques i espirituals a qui la veu pel dors», explica l’artista.

Aquesta intervenció artística ha estat fruit d’un encàrrec de la parròquia a l’artista amb l’objectiu d’obrir la seua comunitat. Paton ha elaborat l’encàrrec seguint els passos d’altres artistes de gran reconeixement internacional com Theaster Gates, James Turrell, Mark Rothko, Terence Koh, Henri Matisse, Ilise Greenstein, o Sean Scully. 

Cal recordar que Paton prèviament ja havia fet una interessant intervenció a la Capella dels Prats, a Alcanar. Autor d’una extensa producció pictòrica, algunes de les seues obres formen part del fons d’art del Museu d’Art Modern de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi o La Creu Roja de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari