Miquel Àngel Ribes: «Treballem per un poble viu amb una economia circular»

Entrevista. Primer any de mandat. Amb la fi del ‘monocultiu nuclear’ a l’horitzó, el govern municipal impulsa mesures i projectes per afavorir la diversificació econòmica  

12 septiembre 2020 09:19 | Actualizado a 12 septiembre 2020 09:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Miquel Àngel Ribes, de 37 anys,  és l’alcalde d’Ascó des de juny de 2019. La seva formació, Per Tu (XTU), nascuda com a partit independent en clau estrictament municipal, va guanyar les eleccions i va formar govern amb la segona força, ERC, amb tres regidors cadascun. Ara l’alcalde fa balanç d’aquest primer any del mandat. 

Un any que ha estat molt complicat a nivell general...
El balanç global és positiu però és cert que no ens esperàvem un inici de mandat tan condicionat per fets extraordinaris, com primer l’incendi de la Ribera, després el temporal Glòria, que ens va malmetre camins i l’embarcació turística del Roget; i especialment per la Covid-19, una pandèmia a la que tots ens hem hagut d’enfrontar de nou, sense cap experiència prèvia o bagatge.  

Quines eren les prioritats quan van accedir al govern?
Hi havia molta feina a fer, perquè l’Ajuntament havia estat molt paralitzat en l’últim mandat. El primer que calia era treballar en temes y projectes que estaven encallats, com la fibra òptica, l’electrificació rural o les piscines. Pel que fa a la fibra òptica, ja ens hem  pogut connectar a una troncal i oferir-la a tot el poble, ja que la xarxa local estava feta. En aquest àmbit cal destacar la xarxa Greta, un projecte cooperatiu d’àmbit intercomarcal que ja està implantat aquí i que arribarà a altres pobles. Pel que fa a l’electrificació rural, finalment la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre hi va donar llum verda i ara negociem amb la distribuïdora per fer la connexió a la xarxa. 

I les piscines?
El nostre objectiu és fer un referèndum perquè siguen els ciutadans els que decideixin quin projecte volen. El voldríem fer abans de finals d’any, però estem analitzant si és possible en el context actual. S’exposaran a la ciutadania totes les dades disponibles  -la URV està elaborant un estudi-, perquè decideixin si es vol tirar endavant amb la piscina climatitzada o es reformula el projecte, amb un gimnàs i altres equipaments d’una dimensió menor.

És complex gestionar un Ajuntament com el  d’Ascó?
El cert és que sí, perquè tenim una dimensió corresponent als 1.700 habitants que tenim, el que suposa 9 regidors, però gestionem un pressupost molt elevat, equivalent al de poblacions molt més grans. 

Però la central nuclear té una vida limitada. 
Treballem sobre el supòsit que en deu anys començaran a parar algun dels grups, i després haurà la fase de desmantellament, que també requerirà gent treballant-hi, en un termini que pot anar de vint a trenta anys.  Però el nostre pressupost ve donat pel combustible nuclear que hi ha a les plantes. En el moment que tanquin hi haurà un descens dels ingressos molt important. 

Com es prepara el poble per a aquest horitzó?
El nostre principal objectiu és la diversificació econòmica. Hem de deixar de dependre del monocultiu nuclear però no podem passar a un altre monocultiu. Apostem alhora per l’agricultura, el turisme, la indústria, les noves tecnologies,...

En què es treballa?
A nivell de sector primari, a més del projecte d’electrificació rural, es treballa per modernitzar i ampliar el regadiu, crear un banc de terres i renovar la xarxa de camins, entre altres. A nivell turístic, l’aposta gira al voltant del riu Ebre, amb els recorreguts amb el Roget, i el patrimoni morisc del poble. I ho lliguem tot amb la promoció dels productes locals.  Es tracta de crear sinergies, i una economia circular. L’economia és com una roda, que s’ha d’anar fent moure tota a la vegada. 

I a nivell industrial?
També treballem en aquest àmbit. Volem ampliar el polígon i tenim subvencions de foment de la implantació empresarial. Ara hi ha una empresa que està construint una nova indústria al municipi, i n’hi ha més d’interessades. També estem transformant una nau buida en un espai per a empreses TIC, on ja s’hi preveu instal·lar una empesa local, Nemon, que està en creixement exponencial. 

Pel que fa al a mobilitat, hi ha hagut demandes per millorar la seguretat a la C-12.
El projecte de la rotonda de la C-12, que l’Ajuntament assumeix en un 61 per cent, s’està acabant de tramitar perquè eren necessaris uns canvis. Mentrestant, es mirarà de millorar la seguretat reduint la velocitat. En aquesta mateixa línia, hem sol·licitat poder instal·lar passos elevats que redueixin la velocitat dels vehicles a la travessera que passa per dins del poble. 

Com s’està vivint a Ascó la crisi per la Covid-19?
Aquí podem dir que de moment l’afectació ha estat entre mitjana i baixa. Durant tot el confinament i també després s’ha treballat molt pel benestar dels veïns i també pel manteniment de l’economia, amb ajornament d’impostos i ajuts per a autònoms i petites empreses als que hem destinat 150.000 euros. Desinfectem les zones de més concurrència, i durant el confinament van implantar un servei de compra a domicili per a la població més vulnerable, a més de posar-nos en contacte amb tots els majors de 70 anys per veure si estaven bé. També hem impulsat un estudi serològic amb l’Institut Pere Virgili i l’Hospital de Reus, en el que participen més de 800 veïns.

Quins són els objectius del mandat?
El nostre principal objectiu és mantenir un poble viu. En aquest sentit, també posem en marxa mesures perquè la gent s’hi quedi a viure i evitar el despoblament, com una borsa de lloguer i uns ajuts a l’adquisició de la primera residència. Volem un poble viu, amb serveis i amb feina, i per tant, amb futur. 
 

Comentarios
Multimedia Diari