Más de Ebre

MónFILMAT, el cinema més cosmopolita a Amposta

Certamen. La capital del Montsià celebra el Festival Internacional de Cinema i Paisatge del 29 de juny al 7 de juliol

Gloria Aznar

Whatsapp
‘La ciudad oculta’, de Víctor Moreno. FOTO: DT

‘La ciudad oculta’, de Víctor Moreno. FOTO: DT

Més pel·lícules, més convidats, més espais i un dia més de projeccions. Del 29 de juny al 7 de juliol Amposta serà el centre del cel·luloide amb el Festival Internacional de Cinema i Paisatge que enguany arriba a la quarta edició més internacionalitzat que mai, alhora que amb una cura especial cap als autors de les Terres de l’Ebre.

MónFilmat és gaudir del bon cinema, fer-ho en família i a més a més, descobrir aquelles joies que no sempre arriben a les sales. En aquest sentit, els codirectors del certamen, Xavier Miró i Aida Boix, destaquen una de les novetats d’aquesta edició, el mónFESTIVAL, que neix a partir d’establir vincles amb altres certàmens d’arreu. «Aquest 2019 col·laborem amb el Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi. Vindrà la seva directora, Piedad Zurita i es projectarà Cenizas, de Juan Sebastian Jácome», expliquen. Jácome va guanyar els premis a la millor direcció, guió i edició en l’últim Kunturñawi amb aquest drama familiar que transcorre entre les cendres del volcà Cotopaxi en plena erupció.

‘Cenizas’, de Juan Sebastian Jácome, guanyador al Festival de Cine Ecuatoriano Kunturñawi.

El paisatge, un protagonista més 

Cinema d’autor, animació, documentals… Varietat, molta. Seran 15 llargmetratges i 29 curtmetratges amb el paisatge com «un actor més», com apunta Aida, directora de Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, impulsor del Festival.

«Parlem de paisatge no com a contemplació, sinó com a motor de la història i partint d’aquí a l’hora de programar estem molt al dia de tot el que passa a Berlín, Cannes, el Festival D’A, de Barcelona o a Màlaga», comenta Xavier.

Precisament la premiada òpera prima de Marta Lallana i Ivet Castelo, Ojos negros, serà la que obri el MónFILMAT amb Raúl Refree, el responsable de la banda sonora, qui interpretarà Despoblados.  

Mentre, alguns dels títols poc convencionals o «molt arriscats són Nuestro tiempo, de Carlos Reygadas o Ciudad oculta, de Víctor Moreno, rodada en els subterranis de Madrid, sense diàleg», revela Xavier Miró. És un film que investiga els paisatges de canonades i es presenta com una experiència immersiva extraterrestre. Al mateix temps, assenyala Miró, «també recollim la part més festiva amb Lazzaro Felice, d’Alice Rohrwacher, una de les pel·lícules de l’any, que s’ha de veure en pantalla gran» i que servirà per tancar el certamen.

‘Trote’, drama rural del director gallec Xacio Baño.

Per la seva banda, Neus Ballús torna a Amposta amb Staff only, protagonitzat per Sergi López, que transporta els espectadors al Senegal. El director gallec Xacio Baño presenta el drama rural Trote i entre els documentals destaquen  Gràcies per la pluja, de Julia Dahr, sobre el canvi climàtic i Carelia, d’Andrés Duque, que recorda les purgues estalinistes.

Pel que fa a l’animació, la selecció de curts contempla Buñuel en el laberinto de las tortugas, de Salvador Simón i per al públic familiar La increïble història de la pera gegant així com Isla de perros, «segell Wes Anderson, amb un valor especial», manifesta Xavier.

Tanmateix, es podran veure els migmetratges de Manel Raga Grbavica, 14 anys i un dia, de Lucía Alemany i Recuerdos de invierno, de Javi Araguz.

«Un dels objectius de mónFILMAT sempre ha estat apropar els creadors al públic», subratlla Xavier. En aquest sentit, enguany també es farà una taula rodona moderada per la crítica Marla Jacarilla, «on sis productors de les Terres de l’Ebre explicaran les dificultats i els reptes a què s’enfronten a l’hora de fer cinema a terres catalanes», aclareix Aida. Hi participaran Lucía Alemany, els ulldeconencs Manel Raga i Pau Itarte; Isabel Hierro i Javi Araguz, establerts a Camarles i la directora Marta Viña, amb vincles a la Terra Alta, qui presentarà Anne. 

El modernista Casino recreativo de Amposta acull el gruix de les projeccions. A la plaça de Lo Pati es farà la inauguració, la cloenda i els passis dels curts d'animació. «Gràcies a les sinergies amb l’Associació cultural Tarambana o al Cine Club la Ràpita», el festival també estrena espais i surt d’Amposta. Aquests són l’antic cinema Oscar Palace d’Amposta, el centre de Poblenou del Delta i la pineda exterior de l’escola pública Carles III de Sant Carles de la Ràpita. Gastronomia i el Kino Tarragonik completen l’oferta.

L'agenda

Juny

 • Ojos negros dia 29. (21.30h)
 • Utoya, 22 Juli dia 30 (18h)
 • Trote dia 30 (20h)
 • Kino Tarrragonik dia 30 (22h)

Juliol

 • Nuestro tiempo dia 3 (18h)
 • Buñuel en el laberinto de las tortugas dia 3 (22h). Amb food truck per sopar.
 • Carelia dia 4 (18h)
 • Cenizas dia 4 (20h) 
 • Curts_mónANIMAT dia 4 (22 h). Amb food truck.
 • Staff only dia 5 (18h)
 • La ciudad oculta dia 5 (20h)
 • Gràcies per la pluja dia 5 (22.30h) 
 • Curts_Misteri i paisatge dia 6 (11h)
 • Taula rodona. Cinema, paisatge i territori dia 6 (18h)
 • mónAQUÍ Amb ‘Grbavica’, ‘14 anys i un dia’ i ‘Recuerdos de invierno’. Dia 6 (20h)
 • Anne dia 6 (21h)
 • Curts_HUMOR I PAISATGE dia 6 (22.30h)
 • La increïble història de la pera gegant dia 7 (11h)
 • Isla de perros dia 7 (18h)
 • Love me not dia 7 (20h)
 • Lazzaro Felice Cloenda. Dia 7 (22h)
   

Temas

Comentarios

Lea También