Montilla s’espolsa responsabilitats en el cas Castor

Nega conèixer informes que posaven en dubte la viabilitat i diu que no calia conèixer la capacitat de la concessionària

16 julio 2019 07:50 | Actualizado a 16 julio 2019 16:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’exministre d’Indústria i expresident de la Generalitat, José Montilla, ha limitat la seva responsabilitat en el fiasco del projecte Castor a l’aprovació de la Categoria A-Urgent, una qualificació que havia de permetre «iniciar els estudis previs per valorar» la seva «viabilitat». Titular d’Indústria entre abril de 2004 i setembre de 2009, sota el seu mandat es va iniciar, de fet, la tramitació del projecte després que el govern del PP l’integrés l’any 2001 a la xarxa de magatzems bàsics. En la seva compareixença davant la Comissió d’Investigació del projecte Castor al Parlament, Montilla ha defensat que, en aquell moment, el magatzem de gas submarí era necessari. En canvi, ha dit que desconeixia els documents que advertien sobre risc sísmic i creu que no era necessari contrastar la capacitat de l’empresa que el promovia –Escal UGS- per executar-lo.

Ja en el moment d’iniciar la seva intervenció, Montilla ha avisat que no compareixia per ser «fiscalitzat» i ha apel·lat a la seva condició d’expresident de la Generalitat per acudir a la citació de la comissió, a diferència de l’exministre del PP José Manuel Soria i l’actual ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ja han anunciat que no compareixeran. També ha rebutjat assistir el director del Departament de Recursos Geològics de l’IGME, Juan José Durán. Malgrat l’expectació, la intervenció de l’expresident socialista no ha aportat gaires novetats respecte el que ja havia declarat en anteriors ocasions.

Ha insistit l’exministre d’Indústria socialista que la declaració del Castor com a projecte de Categoria A-Urgent dins de la revisió de la revisió 2005-2011 de la Planificació dels Sectors d’Electricitat i Gas 2002-2011 tenia única l’objectiu de permetre iniciar aquests estudis perquè, d’altra banda, aquests tràmits per a la seva viabilitat no podien ser aprovats ni finançats per la intervenció de l’administració estatal. Segons ha precisat, havia «un centenar llarg de projectes» gasístics inclosos, alguns dels quals no van tirar endavant per motius tècnics. «És el primer únic i acte del que vaig ser responsable» vinculat al Castor, ha insistit, tot recordant que va deixar el càrrec per presentar-se a les eleccions al Parlament.

Comentarios
Multimedia Diari