Móra d’Ebre, Gandesa i Falset reclamen desdoblar l’N-420

Els tres alcaldes recuperen les reunions de treball i impulsen iniciatives conjuntes

16 noviembre 2021 19:00 | Actualizado a 17 noviembre 2021 06:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les capitals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat fan front comú en les demandes per als seus territoris. Una de les principals és el desdoblament de la carretera N-420 que passa per les tres poblacions, a més de les variants previstes de Gandesa, Corbera d’Ebre i Riudecols. Els tres alcaldes, Joan Piñol de Móra d’Ebre, Carles Luz de Gandesa i Carlos Brull de Falset, han recuperat les reunions de treball que duien a terme de forma periòdica abans de la pandèmia i han valorat molt positivament que la Cambra de Comerç de Reus hagi fet seva la demanda històrica per desdoblar la carretera N-420, així com l’esmena presentada pels grups d’ERC, PDeCAT, Junts i Teruel Existe al projecte de pressupostos de l’Estat per al 2022, per tirar endavant un estudi informatiu sobre el desdoblament de la via entre Reus i Alcanyís.

Els alcaldes recorden que no és la primera vegada que es posa damunt la taula aquesta demanda, sinó que es tracta d’una «infraestructura reivindicada històricament i sempre posposada». Així, reclamen als partits, a la Generalitat i al govern de l’Estat que facin tot el possible perquè el projecte prosperi com més aviat millor i, «en aquesta ocasió, sigui possible passar de les bones intencions als fets concrets». La petició no es limita tan sols al desdoblament, sinó també a l’execució pendent de les variants.

En una reunió a Gandesa, els tres alcaldes van reiterar també l’oposició dels respectius municipis a la línia de molt alta tensió (MAT) prevista, «i que trinxaria el territori».

Formació i habitatge

D’altra banda, les tres capitals de comarca demanen al Govern de la Generalitat que revisi l’oferta formativa existent a la zona, en especial de formació professional, i que l’adapti de forma diligent a les necessitats actuals, en temes per exemple com el turisme o les energies renovables. Els alcaldes constaten les «dificultats existents per oferir la formació adequada als joves en camps laborals i professionals en els quals hi ha demanda en els respectius territoris, sense que el sistema educatiu sigui prou flexible com per donar-hi resposta».

Una altra demanda conjunta al Govern català és la necessitat d’impulsar «polítiques decidides d’habitatge en el món rural», amb l’objectiu de facilitar la instal·lació en els pobles petits de professionals i famílies.

Els alcaldes estan convençuts que determinats incentius i facilitats en l’accés a l’habitatge «són un dels factors essencials per aturar la davallada demogràfica i aconseguir un major equilibri territorial».

Activitats per a joves

En la trobada, els batlles de Móra d’Ebre, Gandesa i Falset també van acordar impulsar una iniciativa conjunta de promoció, adreçada especialment a la gent jove. Volen que els joves de tot el país, però especialment de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, coneguin millor el territori a través d’un paquet d’activitats, que inclouria un seguit de concerts a les tres capitals de comarca i propostes que permetrien el coneixement d’aquests llocs, tot garantint-los el transport en autobús.

«Es tracta d’una oferta de descoberta cultural, social i turística que parteix d’una constatació bàsica: sovint, són els propis joves d’aquestes comarques els que no coneixen les comarques veïnes», remarquen.

Comentarios
Multimedia Diari