Móra d'Ebre inicia la protecció dels talussos del castell medieval

L'Incasòl ha finalitzat els treballs de desbrossament previs a la col·locació de xarxes protectores per evitar despreniments de terres

19 mayo 2017 23:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Operaris contractats per l’Institut Català del Sòl (Incasòl) han finalitzat aquesta setmana els treballs de desbrossament dels talussos del castell medieval de Móra d’Ebre, la primera actuació prèvia a la col·locació de proteccions físiques per minimitzar els petits despreniments sobre els habitatges situats al seu entorn, fets que han estat denunciats sovint pels veïns.

Durant els treballs de desbrossament s’han detectat en un tram de la façana del Club Nàutic –vegeu la imatge inferior– una gran presència de còdols que fa desaconsellable la subjecció prevista i que ara caldrà replantejar per trobar-hi la millor solució tècnica.

També en aquesta zona, els treballadors han descobert el que podria ser la base d’una torre. La troballa s’ha comunicat als serveis de Cultura a l’Ebre perquè determini com s’hi ha d’actuar.

A partir d’aquesta setmana, s’iniciaran els treballs de perforació i col·locació dels enclavaments on s’hi han de fixar les estructures de protecció.

L’actuació de protecció dels talussos no només inclou la façana de riu sinó tot el perímetre de la fortalesa, al carrer de Gràcia i barri de la Citel·la. El pressupost és de 360.102 euros, atorgats gràcies a un ajut extraordinari del Departament de Governació.

Al voltant del castell s’hi preveuen tres tipus d’actuacions; en primer lloc, l’encofrat amb formigó per subjectar la paret a les àrees amb més risc de despreniment; en segon lloc, la instal·lació de les xarxes i el llançament de formigó a pressió sobre la paret, i en tercer lloc, la col·locació només d’una xarxa de subjecció per evitar despreniments en aquelles zones de major estabilitat.

Aquesta solució permet que la vegetació hi creixi de nou i la malla s’acaba diluint i passi desapercebuda. El termini d’execució de les obres és de cinc mesos i per tant abans de l’estiu s’espera que estiguin finalitzades.

Sender del castell al riu

Un cop finalitzada aquesta primera fase, l’Ajuntament de Móra d’Ebre voldria dur a terme una segona fase, de pressupost similar, on s’acabarien els treballs de protecció dels talussos, a la zona de plaça de braus, i en segon terme es condicionaria un sender preexistent entre l’àrea de lleure de l’Aubadera –al costat del riu– fins al castell medieval.

El sender es rehabilitarà i ampliarà –s’han adquirit terrenys a uns particulars perquè així sigui possible– i es construirà, per exemple, un pont de formigó per superar un pas. La segona fase comptarà amb ajut de la llei de barris aprovada fa anys per a rehabilitar el nucli antic.

Comentarios
Multimedia Diari