Móra d’Ebre rep una subvenció de 106.619 € per a rehabilitar el castell

L’Ajuntament ha elaborat un projecte de restauració d’aquest actiu turístic amb l’objectiu de millorar les seves condicions de cara als visitants, una obra molt completa amb un pressupost total de 480.000 € 

03 diciembre 2018 10:29 | Actualizado a 04 diciembre 2018 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha aconseguit una ajuda de 106.619 € per dur a terme el projecte de ‘Restauració i adequació per a la visita pública del castell de Móra’.

Es tracta d’un projecte que té com a objectiu millorar les condicions del castell de cara als seus visitants, i que aquest actiu sigui practicable a l’hora d’ubicar-hi diferents activitats. «Durant aquest any hem comprovat que les activitats al castell estan generant un ressò important, i volem potenciar aquesta part», explica l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol.

Piñol també explica que amb aquest projecte de restauració del castell es pretén deixar en millors condicions un dels principals actius turístics del municipi, de la mateixa manera que s’està duent a terme, per exemple, la millora de la façana fluvial. «Intentem generar una sèrie d’actius que facin Móra d’Ebre més atractiva des del punt de vista turístic».

Ajudes
En aquest cas, el projecte de restauració del castell té un cost final de 480.000 €, «pressupost que l’Ajuntament no pot assumir», assegura el seu alcalde. Per això s’està duent a terme un treball de recerca d’ajudes que permetin tirar-lo endavant. De moment, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha atorgat al projecte 106.619 €. D’altra banda, està pendent la resolució d’una altra ajuda del Programa d’1,5% cultural del Ministeri de Foment, per un import de 336.000 €. «Si ens concedeixen aquesta segona ajuda, licitarem les obres i començarem; si no, continuarem buscant finançament i quan el tinguem ho tirarem endavant», apunta Piñol.
Tot i que al castell ja s’han fet diverses accions de remodelació i millora, aquesta seria la més completa i important. 

El projecte d’intervenció al castell de Móra d’Ebre es pot definir com una rehabilitació estructural i funcional que preveu l’adequació d’un recorregut per a la visita i la restauració de la sala de guarnició perquè pugui ser usada com a sala d’exposició. 

Es planteja la millora de les condicions ambientals i estètiques de l’actual accés millorant la pavimentació. S’inclou també una millora al control d’accés i una reducció de l’impacte visual de les parts del darrere dels edificis adjacents. També s’actuarà sobre els afegits realitzats el darrer quart de segle, entre altres accions.

Altres actuacions del projecte 
La principal actuació del projecte se centra en la reconstrucció de l’antiga fàbrica de munició mitjançant un recreixement dels murs existents. I, banda de les accions esmentades, a l’interior del castell es té previst afegir passos amb terra de formigó de calç i amb graons de pedra natural. Sobre les escales ja existents es preveu afegir una escala lleugera, amb estructura metàl·lica i taules de fusta, que permeti la visió de l’escala original apareguda en excavacions arqueològiques ja realitzades.

Comentarios
Multimedia Diari