Móra d'Ebre tem que Sagessa agafi 4 milions d'euros més de l'Hospital

Alcaldes i presidents comarcals demanen una reunió urgent amb Comín per evitar nous desviaments i exigir el pla d´inversions promès

19 mayo 2017 16:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Alcaldes i presidents comarcals de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat s’han reunit per exigir les inversions promeses a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i demanar una reunió urgent amb el conseller de Salut, Toni Comín.

A dia d’avui, en el pressupost de l’Hospital per al 2017 únicament hi consta una partida de 250.000 euros per a inversions, quan el pla d’inversions consensuat entre sindicats i la direcció de Sagessa, asseguren els alcaldes, s’eleva a 2,3 milions d’euros. «Els diners per al pla d’inversions no hi són ni s’espera que hi siguin», alerta l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol.

L’empresa gestora, Gehcosa, que depèn de Sagessa i de l’Ajuntament de Reus en última instància, reitera en el seu missatge oficial que el pla d’inversions serà una realitat i que treballen amb el Departament de Salut per definir-lo.

Però els alcaldes i consells comarcals temen que no sigui així. El 18 d’abril de 2018 s’exhaureix la concessió administrativa de Gehcosa i Salut tindrà a partir de llavors les mans lliure per decidir el nou proveïdor del servei. En un recent reunió dels alcaldes amb Sagessa, l’empresa els hi hauria dit que no faran la inversió compromesa sense rebre abans l’aval del Servei Català de la Salut ja que pel temps de concessió que els hi resta -un any- no poden amortitzar les inversions.

El director de Salut a l’Ebre, Ismael Piñas, va assegurar recentment en una entrevista al Diari que l’Hospital de Móra d’Ebre patia «greus problemes d’inversió» i que aquests dèficits no són imputables al Servei Català de la Salut, que aporta per contracte els diners per donar el servei i, si cal, finançar inversions. En total, destinen uns 15 milions d’euros anuals, segons dades de l’Ajuntament de Móra d’Ebre.

La meitat del fons, desviat

Per tant, a l’Hospital Comarcal hi ha diners per executar el pla inversor, fins i tot disposa d’un fons de reserva de 4 milions d’euros, actualment immobilitzat.

El passat estiu el fons disposava del doble de diners, 8 milions d’euros, però llavors la junta general de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va decidir desviar-ne la meitat per eixugar el dèficit del seu centre.

Ara, els alcaldes ebrencs i del Priorat expressen el seu temor que els 4 milions restants viatgin també a l’Hospital de Reus per a cobrir noves necessitats d’aquest centre hospitalari. «Estem molt preocupats pel destí d’aquests diners, intuïm que en sentirem a parlar ben aviat i no serà per a benefici de Móra d’Ebre», sentencia Piñol.

Comentarios
Multimedia Diari