Móra d’Ebre viatja a l’edat mitjana amb la Móra Morisca

Les tres cultures, jueva, morisca i cristiana, s’agermanen en la festa de recreació que omplirà de vida el municipi aquest cap de setmana

04 julio 2018 10:37 | Actualizado a 04 julio 2018 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A finals del segle XV a Móra d’Ebre estaven censades 34 famílies jueves, 51 sarraïnes i 130 cristianes. La Móra Morisca recrea l’època històrica en la qual Móra d’Ebre disposava de sinagoga, mesquita i d’església i les tres cultures, jueva, musulmana i cristiana, convivien pacíficament. Aquesta convivència, juntament amb mostres de la seua vida quotidiana, laboral i gastronòmica, d’olors i ambients, és la que es recrearà aquest cap de setmana, quan Móra d’Ebre s’endinse en aquesta festa tan particular, que és de caràcter biennal.

El Barri Jueu estarà ubicat a la plaça de l’Estrella, on es podrà conèixer el món quotidià de la cultura jueva amb una filadora amb fus manual i filar amb roda mecànica i un ferrer, a la pujada del carrer Sant Gregori. 

També hi haurà una mostra de vins de la Ribera a la mateixa plaça. Hi participaran vuit cellers de la comarca, tres elaboradors de cervesa artesana riberenca i dos restaurants de Móra d’Ebre que oferiran degustacions.

A la plaça de Baix i el carrer de la Palla es podrà veure el mercat de les tres cultures, amb una selecció de productes com formatges, embotits, treballs en cuir, joguines de fusta, ceràmica, sabons, perfums... En aquest espai també es trobarà una haima àrab per prendre te i pastes de l’Orient, i una zona de tavernes on fer degustacions de carns, pans o dolços. Evidentment, per tot el mercat es descobriran els diferents espectacles itinerants i d’animació.

El barri morisc, el de la Citel·la, està ubicat principalment al carrer de Gràcia i es coneixeran arts i oficis vinguts de territoris islàmics, com ara un canyisser, un cabassaire, un baster, un sabater, un cisteller... Al barri cristià, pels seus carrers, es gaudirà de la recreació i ambientació de l’època preparada pels veïns del Raval de Jesús. També hi haurà un corralet d’animals de granja.

Altres espais
També cal comentar que al passeig de l’Ebre s’ubicaran els jocs medievals de carrer i les atraccions manuals per als visitants més petits.
A més, a la porta del Castell de Móra d’Ebre hi haurà un campament de soldats cristians, amb cavallers i entrenaments en directe en l’ús d’armes. També s’hi exposaran els falcons i les aus rapinyaires, amb exhibicions.

Així, aquest dissabte, a les 17 hores, tindrà lloc l’obertura del mercat d’oficis i artesania al carrer. A les 19 hores, a la plaça de Baix es procedirà a la inauguració de l’esdeveniment, a càrrec de la Festa del Mercat d’Amposta. Tot seguit es farà el recorregut inaugural per tot el Mercadal. 

Se succeiran durant la resta de jornada i l’endemà, espectacles infantils, grups itinerants, ‘cirquestres’ de músics, grups de malabars i equilibris, danses del ventre, i fins i tot un ramat d’oques pels carrers, que oferiran animació i ambientació per tota la població.
Diumenge al vespre, com és tradicional, tancarà la festa a les 21.15 hores l’espectacle de foc i pirotècnia amb la colla de Diables Sheron. Es podrà veure a les escales de l’església.

Comentarios
Multimedia Diari