Móra emprèn nous projectes per esdevenir el balcó de l’Ebre

En pocs anys s’ha rehabilitat gran part de la façana fluvial del municipi i l’Ajuntament treballa actualment en la redacció d’un projecte amb una nova passarel·la des de la plaça de Baix

21 enero 2019 10:08 | Actualizado a 23 enero 2019 15:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Que Móra d’Ebre esdevingue el balcó de l’Ebre». Aquest és el desig i la voluntat de l’alcalde del municipi, Joan Piñol. L’Ajuntament en els darrers anys ha emprès un seguit de projectes per millorar la façana fluvial de la localitat per promoure’n els seus actius turístics i la seua vinculació i activitats amb el riu. Es pot dir que, de mica en mica, Móra d’Ebre s’ha girat i obert de cara al riu que li dóna nom i que nous projectes van camí de consolidar el municipi perquè així ho siga. 

Tot va començar el 2014, quan l’Ajuntament, amb el finançament del fons FEDER, va millorar tot el passeig de l’Ebre, des de l’ajuntament fins el Club Nàutic. Aquest carrer era urbanísticament molt peculiar, i a la banda que mirava al riu es va afegir una franja de vorera sostinguda amb bigues vistes tot creant una sèrie de balcons i miradors de cara al riu. «El resultat va quedar molt bé i volem reproduir aquest format en altres punts», detalla l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol. 

Després d’això l’Ajuntament va adquirir a l’altra banda del municipi, entre els dos ponts, una finca antiga molt gran i abandonada (l’illa de Saurí). En una primera zona d’aquesta finca es va crear un espai asfaltat polivalent, d’ús diari de pàrquing i on també s’instal·la el mercat setmanal (abans es feia al passeig del Pont) i es fan activitats de gran format (com carpes de ball per a celebracions). A l’altra part d’aquesta finca la voluntat és condicionar-la com a zona de pícnic o per fer esport, en un format semblat al que hi ha a la zona de l’Aubadera (a prop del Club Nàutic), un parc a la vora del riu, que també és un espai que es va millorar. 

S’acaba d’inaugurar la il·luminació del Castell, que millora la imatge nocturna del municipi

Arran la privatització de la gestió del mercat setmanal es va arribar a l’acord que l’empresa rehabilités el passeig del Pont. En aquesta part també es va fer una obra similar a la del passeig de l’Ebre, enderrocant la barana i construint-hi balconades. 

Recentment, també finançat pel FEDER, cal recordar que es va construir un pont al final del barranc de Faneca, en perpendicular per sota del pont de les Arcades, per unir el passeig del Pont amb la finca abans esmentada, l’illa de Saurí. La nova passarel·la de vianants és una rèplica de l’antic pont de ferro que creuava l’Ebre entre Móra d’Ebre i Móra la Nova destruït l’any 1938 durant la batalla de l’Ebre. 

Així, es va aconseguir unir tota la façana en un passeig. «Ara només ens queden algunes zones petites, com l’espai des de la plaça de Baix fins a la sala Julio Antonio i fins al passeig. La idea és que surti una passarel·la que anirà enganxada a les cases. Estem redactant aquest projecte», especifica Piñol. «Així des de la plaça de bous fins a l’illa de Saurí es podrà caminar per tota la vora de l’Ebre, gaudint d’un passeig amb balcons».

També cal recordar que recentment s’ha actuat a la sendera que va des de la plaça de bous vorejant la muntanya fins a tocar del Castell, amb il·luminació i vegetació autòctona, així com fent nova la vorera que va del Club Nàutic fins a la plaça de bous. Així doncs, la darrera actuació que queda on actuar és la façana de l’illa de Saurí. 

Justament fa tres dies s’ha inaugurat la nova il·luminació nocturna de la zona del Castell, que també ha millorat substancialment la presència i imatge del municipi quan el sol es pon. «De no tenir res hem passat a tenir un 60% de la façana fluvial arranjada. Això comença a tenir forma i els veïns se la comencen a fer seua», valora Piñol. 

Comentarios
Multimedia Diari