Móra la Nova mostra el seu patrimoni ferroviari

La Festa del Tren atreu un públic familiar, amb activitats com recorreguts en tren, representacions i tallers

07 octubre 2019 10:07 | Actualizado a 07 octubre 2019 10:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més d’un miler de persones han gaudit aquest passat cap de setmana de la Festa del Tren a Móra la Nova. Es tracta d’una iniciativa adreçada especialment a un públic familiar per donar a conèixer d’una manera lúdica el projecte del Museu del Ferrocarril i del tren turístic Lo Caspolino. I efectivament han estat majoritàriament pares i fills els que han gaudit de les propostes de la Festa, amb visites guiades, representacions d’època, passejades amb els trens i vagons antics recuperats dins del recinte, tallers i altres propostes. 

Un dels plats forts de la Festa del Tren va tornar a ser la visita teatralitzada ‘Un passeig per l’estació’ a càrrec del grup de teatre local. Personatges com l’enginyer Maristany, la quiosquera Elvira, els vilatans que van agafar el tren per primer cop, un maquinista, un fogoner, una cuinera, una estraperlista, un guàrdia civil i l’entranyable Manolo van tornar a fer gaudir els visitants amb tot un seguit d’històries i anècdotes relacionades amb l’estació de Móra la Nova.

A més d’accedir al material ferroviari exposat i en moviment, els participants en la festa també van poder gaudir de recorreguts dins del recinte del Museu a bord de la vagoneta de passeig El Tro, així com de la locomotora Memé. També es van presentar les novetats de la gran maqueta en construcció Basingstoke, molt avançada, i els elements que s’estan restaurant pel tren històric turístic Lo Caspolino, una primera composició del qual ja està gairebé a punt.

Entre altres novetats, el Museu del Ferrocarril ha incorporat enguany una locomotora de vapor fabricada el 1886 per Marcinell et Couillet a Bèlgica. Es tracta de la 020T MZA 606, del tipus conegut com a ‘Cuco’. 
La peça ha estat cedida en dipòsit pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i ja s’ha començat a treballar en la seva restauració, que s’espera poder completar durant el 2020.
 

Comentarios
Multimedia Diari