Móra la Nova recuperarà un búnquer de la Guerra Civil

Els nous propietaris del terreny han cedit l’espai al consistori, que museïtzarà la zona

30 noviembre 2020 10:40 | Actualizado a 02 diciembre 2020 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Móra la Nova ha arribat a un acord amb els propietaris d’una finca del municipi per recuperar i museïtzar un búnquer de la Guerra Civil. La Lynne i el Daniel Durrant, una parella anglesa que aquest estiu va adquirir un terreny i una masia en aquest poble de la Ribera d’Ebre, es van emportar una sorpresa quan l’alcalde els va anunciar el que guardava la zona que havien acabat de comprar. Un espai que totes dues parts han valorat per la seva importància històrica i que ha acabat de forma satisfactòria amb la signatura d’un conveni on els propietaris han concedit la cessió de l’espai de forma temporal i a cost zero a l’ens municipal.

El búnquer en qüestió, segons explicava el batlle de Móra la Nova, Francesc Xavier Moliné, es va descobrir fa alguns anys, però no va començar a ser visible i accessible fins que es va reformar el passeig del riu, fent també que cresqués l’interès per part de la ciutadania. «Fa alguns anys ja havíem contactat amb els anteriors propietaris de la finca, però mai s’havien avingut a cedir el terreny a cost zero. A banda, l’Ajuntament de Móra la Nova tampoc podia gastar tants de recursos municipals en adquirir tot l’espai per només 10 metres quadrats que ocupa el búnquer, que és el que demanaven els antics amos», explicava Moliné, que va contactar amb els nous veïns tan aviat com van anar al consistori a arreglar els papers corresponents a la compra de l’habitatge.

Per la seva part, la Lynne i el Daniel Durrant no van saber que hi havia un búnquer al terreny fins que van signar els papers de la compra, aquest estiu: «No sabíem que l’Ajuntament de Móra la Nova podria estar interessat en el nostre terreny, però quan vam anar a obtenir la llicència l’alcalde ens va reunir per saber si estàvem disposats a deixar-li recuperar l’espai i vam estar encantats», esmentava la Lynne en declaracions a Canal Terres de l’Ebre. «És tot un privilegi», seguia la parella.

El matrimoni no va dubtar en cedir l’espai a l’Ajuntament de Móra la Nova, ja que l’ús que el consistori en pugui fer ni tan sols incideix directament sobre la resta del terreny, ja que, segons confirmava el batlle, el búnquer i la resta de la propietat estan separats per un terraplè.

Suport tècnic i especialitzat

L’Ajuntament de Móra la Nova ja ha establert contactes amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, qui els ha dirigit al Memorial Democràtic i al COMEBRE per autoritzar i rebre el suport tècnic corresponent per fer les tasques de recuperació i museïtzació. «Mai saps que pots trobar dintre d’un búnquer d’aquestes característiques, i tot i que l’estructura exterior sembla estar força íntegra, no sabem si a l’interior podrien haver-hi explosius o restes òssies, per això necessitem assessorament de personal especialitzat», confirmava l’alcalde.

El consistori podria acollir-se a les subvencions de Justícia per realitzar les excavacions i instal·lar una senyalització o un panell informatiu, tot i que Moliné afirmava que «les despeses no seran molt elevades, així que encara que finalment no ens atorguen la subvenció, estem convençuts en tirar endavant el projecte». Les tasques de recuperació, que es començaran l’any vinent, es volen dur a terme a través de voluntariat, sempre que les condicions de l’espai ho permetin.

Abans de l’inici de la Batalla de l’Ebre, l’any 1938, i amb la caiguda del front d’Aragó, aquest espai, a tocar del riu Ebre, es va convertir en la primera línia del front de defensa republicà. Per aquest motiu, la presència de vestigis de la Guerra Civil al municipi, on hi ha dos búnquers més, i a la comarca no és estranya.

Així i tot, segons constataven des del consistori, el búnquer en qüestió correspon a unes característiques molt «peculiars», ja que és el doble de gran que els altres dos que s’havien trobat fins ara a Móra la Nova, pel qual fer accessible i museïtzar l’espai seria un pas essencial per recuperar part de la memòria històrica i visualitzar la funció que va tenir durant la Batalla de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari