Móra la Nova rep l’homologació de centre de manteniment ferroviari

L’Associació per la preservació del patrimoni ferroviari i indutrial hi ha treballat durant 5 anys, invertint 200.000 euros

30 diciembre 2020 19:00 | Actualizado a 03 enero 2021 16:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de més de cinc anys de treballs per adaptar les instal·lacions a la normativa estatal, l’Associació per la preservació del patrimoni ferroviari i industrial (APPFI), de Móra la Nova, ha conseguit l’homologació com a centre de manteniment ferroviari per part de l’Associació Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF). Amb aquesta fita APPFI es consolida com la segona associació de l’estat en aconseguir aquesta homologació, amb l’objectiu de fer sostenible l’operació del patrimoni ferroviari que es troba en custòdia.

Ha sigut un procés molt complex i dur, que s’ha allargat durant cinc anys, tal com ha explicat el president de l’APPFI, Jordi Sasplugas. S’hi han invertit prop de 200.000 euros per poder dur a terme el projecte del taller de reparacions, aixi com els futurs que vinguin.

Aquesta fita és doblement positiva per a l’entitat moranovenca «D’una banda, ens permetrà que tot el patrimoni que gestionem puga funcionar a la xarxa de l’Estat. I de l’altra, ens permetrà que en cas que una altra entitat tinga un projecte, nosaltres en poguem fer el manteniment, podent ser una font de recursos», explica Sasplugas.

Per aconseguir l’homologació l’entitat, sense ànim de lucre, ha hagut de constituir una societat limitada, a més d’habilitar el taller i fer, per exemple, un manual de manteniment específic per a cada vehicle que hi ha al centre, de forma que acredita que es disposa de totes les eines i maquinàries per fer el respectiu manteniment. Ara finalment, ja són un centre reconegut per l’Estat i la segona fase serà l’habilitació del personal amb uns cursos

La complexitat de tot plegat posa de palès el motiu pel qual només hi ha tres trens turístics històrics funcionant a l’Estat (per la xarxa de l’Estat i no per una breu via pròpia): el tren de la Fresa i de Felipe II, a Madrid, i el dels llacs, a Lleida.

Lo Caspolino

D’altra banda, la Diputació de Tarragona ha acordat atorgar un ajut a l’APPFI per donar suport al trasllat del material ferroviari que es va fer des de Canfranc fins les instal·lacions del Museu del Ferrocarril a Móra la Nova el passat mes d’octubre. El material que es va traslladar van ser els cinc cotxes de passatgers de la sèrie 5000 coneguts com a ‘cubans’ i va suposar una gran maniobra logística.

Disposar d’aquestes unitats era una antiga reivindicació de l’APPFI ja que és l’única entitat que disposava dels cotxes de viatgers necessaris per enganxar els ‘cubans’ a una composició ferroviària i donar-los així una funcionalitat. Els vehicles seran restaurats, ja que havien patit molt de vandalisme al seu exterior, i passaran a formar part del tren històric turístic, en especial durant les èpoques de més calor, ja que disposen d’aire condicionat.

Ara s’està restaurant la locomotora elèctrica de Lo Caspolino, que data de 1957, i faltaran un parell de vagons.

El tren turístic Lo Caspolino preveu unir les estacions de la Costa Daurada, on hi ha més població i més turistes, especialment a l’estiu, i les estacions de l’interior, com el Priorat, la Ribera d’Ebre o el Baix Aragó. Podria ser una realitat el 2022. Les negociacions segueixen obertes amb els ajuntaments de Tarragona i Reus.

Comentarios
Multimedia Diari