Móra la Nova reparteix els primers carnets de ferroviari

L’objectiu de l’activitat és aproximar el ferrocarril als més petits per tal que es comencin a familiaritzar amb aquest transport col·lectiu que porta molts beneficis socials i ambientals

30 julio 2018 09:58 | Actualizado a 01 agosto 2018 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova ha posat en marxa per la Festa Major de la localitat l’anomenat ‘Bateig ferroviari’, consistent en el lliurament d’un ‘carnet de ferroviari’ als 60 nens i nenes més grans de cinc anys participants en l’activitat celebrada dissabte al vespre. Els joves ‘ferroviaris’ van gaudir d’un viatge amb amics i familiars en la vagoneta de passeig El Tro per les instal·lacions del Museu. En total, hi van prendre part unes 125 persones.

El Bateig ferroviari és una activitat acreditada amb el segell de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural mitjançant la iniciativa E-FAITH, dedicada al patrimoni industrial.

El balanç d’aquesta iniciativa és positiu perquè el Museu del Ferrocarril moranovenc es marca  entre les seues principals prioritats donar valor al sistema de transport ferroviari com un dels més ben preparats per afrontar els reptes que té per davant la nostra societat.

Un dels reptes més importants que té l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova (APPFI), entitat que gestiona el Museu, és posar en marxa el tren turístic Lo Caspolino, durant la tardor de l’any 2019.

Es tracta d’un ambiciós projecte que compta amb la implicació de dinou municipis del Baix Camp, el Priorat i la Ribera d’Ebre, comarques que recorrerà aquest trenet que pretén ser un revulsiu per al turisme d’interior. 

L’APPFI ja té reformats dos cotxes de viatgers, un furgó de mercaderies i dues locomotores, a més ara n’està restaurant una tercera elèctrica i tres més destinades a passatgers, per engegar la maquinària de Lo Caspolino. 

Segons un dels voluntaris del Museu del Ferrocarril, Josep Moragrega, «la feina avança seguint el calendari previst i acabem d’enllestir l’estudi que hem de presentar per homologar el magatzem de manteniment, la nau cotxera, indispensable perquè funcioni el tren turístic. Són dos processos diferents, però avancen a bon ritme i pensem que es faran realitat a la tardor de l’any vinent».

’Art-Express’
També durant la Festa Major de Móra la Nova, els dies 4, 5 i 6 d’agost, el Museu del Ferrocarril i l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques i Disseny presenten l’exposició ‘Art-Express’, que es podrà visitar al Pavelló Firal 1 d’Octubre cada dia de 19 a 21 hores. 

La mostra forma part del certamen ‘Ebre, Art & Patrimoni’ que coordina el Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura i la participació de divuit espais patrimonials ebrencs. Aquesta edició està dedicada a la il·lustració artística.

‘Art-Express’ presenta el treball d’un grup d’alumnes de l’aula de dibuix de l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova com a resultat d’una visió mitjançant diferents tècniques plàstiques d’una sessió al Museu del Ferrocarril. El resultat d’aquesta exposició col·lectiva vol reflectir la singular bellesa d’aquest patrimoni del territori des de la visió particular de l’equipament.

Els alumnes que han participat en aquesta exposició són Sergi Vidal, Adrià Sentís, Andrea Queral, Núria Gou, Arnau Juncosa, Mar Lahoz, Dolors Gironés, Idoya Pujol i Cristal Guitron.

El Museu del Ferrocarril té la intenció de celebrar més ‘batejos ferroviaris’ i seguir col·laborant amb l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques, així com amb ‘Ebre, Art & Patrimoni’, mirant d’encaixar les activitats amb les diferents temàtiques que cada convocatòria presenta el certamen artístic ebrenc.

Comentarios
Multimedia Diari