Movem Tortosa inicia una ronda de contactes per poder formar un govern alternatiu

El primer partit de l’oposició creu que és possible unir-se amb ERC si la moció de censura prospera amb els quatre grups de l’oposició que tenen la majoria al plenari tortosí

07 enero 2022 12:44 | Actualizado a 07 enero 2022 16:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Movem Tortosa ha iniciat una ronda de contactes per estudiar la possibilitat de formar un govern alternatiu a la ciutat. El primer grup de l’oposició, amb cinc regidors, creu que és possible unir-se amb ERC (quatre regidors) si la moció de censura prospera amb els quatre grups de l’oposició que tenen la majoria al plenari tortosí.

El passat 5 de gener es va celebrar un ple extraordinari a l’Ajuntament de Tortosa on l’equip de govern en minoria (Junts per Tortosa i PSC), encapçalats per l’alcaldessa Meritxell Roigé, es va sotmetre a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos per al 2022 després que aquests no fossin aprovats.

 La qüestió de confiança no es va superar, amb els vots contraris de tota l’oposició, de forma que ara s’ha iniciat un període de 30 dies durant els quals la resta de formacions tenen la possibilitat de presentar una moció de censura proposant un govern alternatiu. Si aquesta possibilitat no tira endavant, els pressupostos quedaran aprovats automàticament, i Roigé seguirà a l’alcaldia.

«Hi ha aquest termini de 30 dies, però en realitat l’oposició som majoria, de forma que una moció de censura es pot presentar en qualsevol moment. Des de Movem Tortosa sempre hem estat disposats a formar un govern alternatiu. És la nostra obligació tenint en compte els resultats electorals. La nostra voluntat és ferma i creiem que Tortosa necessita un canvi», declara el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan.
Ja a les eleccions del 2015 i 2019 Movem hagués pogut liderar una alcaldia si les forces d’esquerra s’haguessin aliat, «però ERC va dir que no. La situació està en mans d’ERC, com els últims anys. Ciutadans i la CUP ens han animat a fer el canvi, és ERC que s’ha de decidir».
Ara Movem es reunirà amb tots els grups de l’oposició per veure també quins acords o propostes es poden treballar: «pensem que ara no és el moment de posar pals i obstacles, sinó que la nostra voluntat és negociadora».

Per aprovar-se la moció de censura caldrien els 11 vots de l’oposició. Jordan també ha apuntat que malgrat que el PSC no pot votar en contra a una moció de censura perquè va donar suport al pressupost, «estem oberts a que el govern estiga format per forces progressistes, inclòs el PSC, que de fet penso que hi estaria més còmode que amb Junts».

Tant Ciutadans com la CUP han expressat públicament que «facilitarien» un possible canvi de govern a Tortosa, encara que després no formin part del govern. «Entenem que ara és el moment de deixar de banda tots els egoismes partidistes i els càlculs electorals, per tal d’arribar a un acord i presentar un el govern alternatiu que necessita la ciutat de Tortosa en aquests moments», ha expressat la CUP en un comunicat. «Així que volem mostrar la nostra total disponibilitat per tal de negociar amb la resta de partits polítics de l’oposició, l’oportunitat per fer un gir clar en les polítiques de la ciutat. Animem a Movem Tortosa i a ERC a posicionar-se públicament en els propers dies i començar a treballar pel canvi que necessita la ciutat».

Per la seua banda, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha lamentat l’oposició als pressupostos i a la qüestió de confiança, ja que suposa un «bloqueig que immobilitza els recursos per atendre les conseqüències socials i econòmiques que la pandèmia segueix provocant». Meritxell Roigé ha apuntat que «en política, per a alguns és molt fàcil anar en contra i destruir. Sempre resulta més difícil construir i materialitzar un projecte de ciutat». També el grup PSC  ha lamentat «l’actitud dels partits de l’oposició que han tornat a renunciar a que Tortosa tingui un pressupost social i centrat en les persones».

ERC vol un govern «sòlid»
En relació a la qüestió de confiança, el portaveu d’ERC Xavier Faura respon al Diari que «havíem de tombar-la perquè hi ha una manca de transparència general i de transparència financera al govern. Hi ha més endeutament avui que al 2019, i per primer cop s’està incrementant l’endeutament municipal sense una raó concreta, fent obres a tort i a dret».

Quant a la possible formació d’un govern alternatiu, Faura és contundent: «No ens agrada gens des d’ERC la falta de discreció que en aquests moments està tenint el senyor Jordan. No és possible treballar així. No es pot no ser reservat en les negociacions. S’ha de ser curós, ara tocava no dir res i no teatralitzar res, sinó asseure’ns i parlar d’un hipotètic canvi de govern, com farem».

ERC posa com a requisit per formar un nou govern la solidesa en la majoria. «Hem de tenir suficients recolzaments numèrics i electorals. Hem de ser capaços d’articular una fórmula per tenir prous recolzaments per tirar endavant un govern sòlid i fort. No és possible un canvi per un canvi. Nosaltres no anem a derrotar ningú, sinó que volem un canvi en positiu. Si el canvi és un canvi de cadires sense fortalesa, entrar al govern no ens interessa».

Comentarios
Multimedia Diari