Multes de 3.000 euros a tres pagesos per no avisar de la presència del cargol poma

El sector posa en quarantena aquestes sancions i recorden que no s’hauria de castigar més aquells que s’hi dediquen

07 agosto 2019 18:30 | Actualizado a 08 agosto 2019 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura va anunciar ahir dimecres que havia multat tres pagesos del l’hemidelta dret de l’Ebre per no comunicar a les administracions que havien trobat caragols maçana als seus cultius i que van optar per combatre’l amb mitjans propis.

Les multes són de 3.000 euros, per l’incompliment de la normativa de control d’espècies invasores que obliga els agricultors a comunicar la presència de les plagues a l’administració. Però, alguns sectors de la pagesia han volgut «posar-ho en quarantena» aquestes multes. Consideren que aquest comportament és molt atípic tenint en compte l’afectació que ha tingut aquesta plaga i la conscienciació que tenen dels pagesos.

El caragol poma va aparèixer al marge esquerre del Delta o hemidelta esquerre, l’any 2009. El mol·lusc va agafar tant a l’administració com al pagès una mica per sorpresa. A banda, qualsevol actuació per pal·liar l’avenç del cargol havia d’estar autoritzada del departament de Medi Ambient i de la Unió Europea, perquè hem de recordar que el Delta espai natural protegir. 

Primeres actuacions

El temps passava i al Delta a més, tota la seva aigua està permanentment connectada, factor que ajudava a la seva ràpida expanció. Molta burocràcia, diferents posicionaments i molts sectors implicats que s’havien de posar d’acord en una mesura urgent. Els pagesos desemparats van fer front a una plaga completament descontrolada protagonitzada per un enemic que no havien vist mai. «Som l’únic lloc d’europa que el tenim» comentava Albert Pons, arrossaire i resposable del sindicat de l’arròs d’Unió de Pagesos.

Fins al 2015 no es va consensua un pla entre els diferents actors amb un pressupost total és d’1,5 milions d’euros. Però el cargol maçana va guanyar la partida a l’hemidelta esquerre, deixant de ser una crisi per convertir-se amb una realitat. 

L’oasis dret

L’hemidelta dret, però seguia sense la seva presència fins a l’any 2012, quan va aparèixer en diferents punts molt dispersats. Aquesta «estranya ubicació» del caragol va fer pensar que havia sigut amb intensions de «fer mal» és a dir, que havia sigut provocada. 

El Departament va insistir molt en la importància d’actuar de forma dràstica a l’hemidelta dret on, de manera dispersa, hi havia 85 hectàrees afectades. A l’esquerre, l’afectació arribava a les 6.000 hectàrees. Aquesta actuació ràpida i conjunta de tots els agents implicats va permetre «acotar» i «controlar» la població del mol·lusc en aquesta part.

És per aquest motiu que el sector arrossaire desconfia d’aquestes multes imposades. Hilari Curto, d’Unió de Pagesos declarava al Diari: «fa molts anys que es dediquen esforços per combatre al caragol poma i la gent està molt conscienciada que s’ha de fer conjuntament» i afegia «sé que ha sortit publicat aquest comunicat, però no desconec la situació». «Si realment utilitzaven mètodes propis per combatre’l, la multa és clara», però «m’entranya, perquè des de la incorrecta actuació del marge esquerre, al dret sempre s’ha intentat corregir aquests errors».

Alberto Pons, pagès i responsable del sindicat de l’arròs d’Unió de Pagesos, opinava igual que Curto i afegia «això ha sortit ara a la llum però fa uns tres mesos que la gent ho va comentant». «M’estranya molt, perquè al marge dret tenim els a la nostra disposició per combatre’l i és estrany que ho hagin fet de manera individual».

Comentarios
Multimedia Diari